Sağlık Bakanlığı, acil servis tebliğinde yaptığı düzenlemeyle, acil servis girişlerinde hasta karşılama elemanı bulundurma zorunluluğu getirdi

SARI VE KIRMIZI ALANDA HASTA REFAKATÇİSİ ALINMAYACAK

20 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeye göre, artık sarı ve kırmızı alanda hasta refakatçisi kabulü yapılmayacak. Kırmızı alan çok ciddi, sarı alan ise orta derecedeki vakaları içeriyor.

ACİL SERVİSTEKİ TABİP DEĞİLSE BU KONUDA EĞİTİM ALMIŞ SAĞLIK PERSONELİ HASTA YAKININA BİLGİ VERECEK

Diğer taraftan tebliğin 9. maddesine yeni bir fıkra eklendi ve acil serviste ilgili alandan sorumlu olan tabibin bizzat hastalar hakkında tıbbi bilgi vermesi esası getirildi. Ancak yoğunluk veya hastanın kritik olması sebebiyle, tabibin hastanın başından ayrılamaması durumunda ve/veya seçilmiş vakalarda (kırmızı alan hastaları) sağlanacak bilgilendirme alanlarında, bu konuda gerekli eğitimleri almış sağlık personeli tarafından bilgilendirme yapılabilecek.

ACİL SERVİS KAPISINDA KARŞILAMA ELEMANI OLACAK

Yapılan bir diğer düzenleme ise acil servis girişleriyle ilgili oldu. Tebliğe ilk kez şu fıkra eklendi:

"(5) Acil servisler bünyesinde ambulans girişi ve acil servis girişlerinde yardıma ihtiyaç duyacak şekilde gelen hastalara kolaylık sağlamak üzere, hasta karşılama ve taşıma elemanı bulundurulur. Hasta yoğunluğuna göre gereken sayıda eleman, tekerlekli sandalye ve sedye temin edilir."

Buna göre, acil servis girişlerinde sık sık yaşanan, gelen hasta yakınının hastayı taşıma uygulamasına son verilecek. Eğer uygulama hayata geçirilebilirse, acil vakalar olan gelen hastayı, acil servisinin kapısında görevlendirilen bir hasta karşılama ve taşıma elemanı karşılayacak.

Memurlar.Net - Özel