Dünyada 65 yaş üstü her 5 erkekten biri ile her 4 kadından biri kronik böbrek hastası.
IFKF - Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu tarafından yayınlanan ‘Küresel Durum Raporu’, Kronik Böbrek Hastalığı ile ilgili çarpıcı rakamlar ortaya koydu. Raporu değerlendiren Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, farkındalık çalışmalarına rağmen kronik böbrek hastalığının yıllık artış oranının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de arttığına dikkat çekiyor.
Dünya nüfusunun yüzde 10’unu etkileyen kronik böbrek hastalığı sebebiyle her yıl milyonlarca insan uygun tedaviye ulaşamadığından hayatını kaybediyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Önlenebilir bir hastalık olan kronik böbrek hastalığı ile mücadelede, beslenme ve hayat tarzı alışkanlıklarında yapılacak küçük değişiklikler öncelikli adımlardır. Yayınlanan durum raporunda ‘Küresel Hastalık Yükü Araştırması’na göre 1990 yılı dünyadaki toplam ölüm nedenleri listesinde 27. sırada yer alan kronik böbrek hastalığı, 2010 yılında aynı listede 18. sıraya yükselmiştir. Bu durum HIV ve AIDS’den sonraki en hızlı artıştır” dedi.
Rapora göre, 112 ülkeden birçok kişinin tedaviye gücü yetmediği ve uygun tedaviye ulaşamadığı gerekçesiyle yılda 1 milyon kişi kronik böbrek yetmezliğinden hayatını kaybediyor.

"2023’te yüzde 10’U AŞACAK"
Raporda dikkat çeken noktalardan birinin yaşlı nüfustaki kronik böbrek hastalığı oranı artışı olduğu belirten Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Tüm dünyada 65 - 74 yaş arasındaki her 5 erkekten birinin ve her 4 kadından birinin kronik böbrek hastası olması, yaşlı nüfusun artışı göz önüne alındığında son derece tehlikeli bir durumu ortaya koyuyor. TÜİK verilerine göre 2014 yılında yüzde 8’e çıkan 65 yaş ve üzeri nüfus oranının 2023 yılında yüzde 10’u aşması bekleniyor. Söz konusu tabloda görünen artış, hastalığa karşı gerekli önlemler alınmaması durumunda kronik böbrek hastalığı artışını da beraberinde getirecektir” dedi.
Küresel Durum Raporunda öne çıkan rakamlar şöyle:
"Dünya çapında 2 milyondan fazla kişi, diyaliz veya böbrek nakliyle hayatını sürdürebilmektedir. Ancak bu rakamlar sadece yaşamak için tedaviye ihtiyaç duyanların sadece yüzde 10’unu temsil etmektedir. Böbrek yetmezliği tedavisi gören hastaların yüzde 80’i, sağlık hizmetlerine geniş kapsamlı erişimin olduğu ve yüksek oranda yaşlı nüfusa sahip ülkelerde yaşamaktadır. Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşlı nüfus oranının artmasına bağlı olarak böbrek yetmezliği vakalarının artacağı öngörülmektedir.
Tüm dünyada böbrek yetmezliği tedavisi gören toplam 2 milyon kişinin çoğunluğu beş ülkede toplanmıştır: Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Almanya, Brezilya ve İtalya. Bu ülkelerin toplam nüfusu, toplam dünya nüfusunun yüzde 12’sine denk gelmektedir. Gelişmekte olan 100 ülkede ise hastaların sadece yüzde 20’si tedavi görebilmektedir ve bu ülkelerin toplam nüfusu, dünya nüfusunun yüzde 50’sini oluşturmaktadır".
(İHA)