AK Parti Malatya Milletvekili aday adayı Ramazan Karaca, 7 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye’nin yeni bir Anayasa’ya kavuşması gerektiğini ifade etti. Karaca, Türkiye’nin 2002 yılına kadar darbelerin, vesayetçi yapıların konuşulduğu, ‘Ordu göreve’ diye ortaya çıkan bir grup azınlığın milyonlara hükmettiği bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye’nin yürürlükteki 1982 Anayasası’yla kaybedecek zamanı kalmadığını vurguladı. Türkiye’nin hedeflerinin büyük olduğunu anlatan Karaca, bundan dolayı Anayasa’nın değişmesi gerektiğini kaydetti.
1982 ANAYASASININ MİLADI DOLMUŞTUR
Ramazan Karaca, “Günümüz Türkiye’si artık geçmişte kalan vesayet Türkiye’si olmamalıdır. Kin ve nefret duygularıyla vesayetçi görüşlerini dikte ettikleri, milletin örf ve adetlerini inkar edercesine kaleme aldıkları 1982 Anayasası ülke bütünlüğünü koruyamadığı gibi iç barışı da tesis edememektedir. Hazindir ki, kurulduğu günden beri üzerinde neredeyse 100 yıl geçen Türkiye Cumhuriyeti devleti hala kendi benliğini ispat edebilecek bir Anayasa kurallarına sahip olamamıştır. Onun içindir ki,’’ birkaç generalin’’ kendi keyfine göre hazırladığı 1982 Anayasası’nın miladı dolmuştur. Eski darbeli günlerine dönmemek için, bu ülkeye artık yeni Anayasa şarttır" diye konuştu.
DEVLET İNSAN İÇİN VAR
Bu güne kadar Türkiye’de yapılan Anayasaların sadece devleti koruyan özellikler taşıdığına dikkat çeken Ramazan Karaca ilk kez AK Parti öncülüğünde tüm kesimleri kapsayacak olan hazırlanacak daha özgürlükçü bir Anayasa için harekete geçildi ve bunun da toplumsal mutabakatla gerçekleşmesi hedeflendiğini söyledi. Karaca, "TBMM’de ilk adımları atılan yeni Anayasa konusunda sivil toplum örgütleri başta olmak üzere kurumlar da öneriler hazırlıyorlar. İlk sivil Anayasa’nın, devletle beraber, kişi haklarını da önemseyip koruyan bir Anayasa olacaktır Anayasanın temel felsefesi insanın mutluluğu olmalı ve bütün maddeler düzenlenirken devletin insan için var olduğu göz önüne alınıyor. Ortak tarih, kültür ve coğrafyaya sahip ve devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacağı şeklindeki düzenleme bu konudaki hassasiyetleri giderir. Muhalefet partileri de AK Parti’nin yeni Anaysa çalışmalarına destek vermesi gerekir. Yapılacak sivil demokratik Anayasa 77 milyon vatandaşın huzuru ve güvenini teminat altına alacak Anayasa olacaktır” şeklinde konuştu.
KARDEŞLİK TOHUMLARINI YEŞERTECEĞİZ
Ramazan Karaca, Çözüm Süreci ile ilgili yapılan son açıklamaların vatandaşların yıllardır beklediği barış ortamının çok yaklaştığının açıkça ortaya koyduğunu da belirtti. Karaca, bu iklimin ‘Yeni Türkiye’nin Kürt sorununu silahla değil, barış güvercinleriyle çözme amacında olduğunun en somut kanıtı olduğunu ifade etti. Karaca, “Coğrafyamızın en büyük sorunu olan Kürt sorunu, aslında bizlere Osmanlıdan beri tevarüs etmiş bir kronik açmazdı. Kardeş kanının aktığı bu sorunu ebediyen tarihin derinliklerine gömeceğimiz ve kardeşlik tohumlarını yeşerteceğimiz günlere doğru yaklaşmaktayız. Bu sorunun ‘Yeni Anayasa’ temelinde çözülecek bir demokrasi sorunu olduğunu bütün Türkiye Halkları benimsemiştir. Diyarbakır’dan Yozgat’a, Trabzon’dan Aydın’a bütün unsurlarıyla bu halk, Kürt sorununu çözebileceğine inandığı için Hükümetimize tam yetki vermiş ve hamdolsun bu süreci yüzümüzün akıyla yürüttüğümüzü görerek her seferinde bu güveni yenilemiştir. Halkımız, Çözüm Sürecini sahiplenerek sorunun bir tarafı olmadığını göstermiş ve barış yolunda derin feraseti ile bizlere ışık tutmuştur. Bu sorunun akşamdan sabaha çözülecek kadar basit olmadığı herkesin malumudur. İrlanda örneği bunun en bariz örneğidir. İRA ile yapılan görüşmelerin başlamasından ancak on yedi yıl sonra sonuç alınmaya başlaması, bizim sürdürdüğümüz Çözüm Sürecinin başarılı ve etkili bir biçimde devam ettiğini ortaya koymaktadır. Anaların ağlamadığı ve genç çocukların bedenlerini toprağa vermediğimiz günlerin inşası için verilen her türlü emek desteklenmelidir. Sabır ve kararlılıkla yürütülen bu süreç her türlü provokasyona direnç gösterecek güce nihayet ulaşmıştır. Türkiye Halkları, niyetimizin toplumsal barış olduğunu görmüş ve silahların hüküm sürdüğü sorunun gittikçe derinleştiği günlere dönmemekte kararlıdır. Yeni Türkiye sorunları ile yüzleşen ve bu sorunları çözme iradesini gösteren bir vizyon taşımaktadır. Bu vizyon kendisini barış projesi ile ete kemiğe büründürecektir” şeklinde konuştu.
YÜKSELEN DEMOKRASİ ÖNEMLİDİR
Karaca açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; "3 Kasım 2002'de 'Her şey Türkiye İçin' diyerek yola çıkan AK Parti, yeni Türkiye'ye giden yolda yükselen demokrasisi, güçlü ekonomisi, bölgesel ve küresel güç olma hedefi ile yoluna devam ediyor. Darbeciler 28 Şubat için bin yıl sürecek diyorlardı, bekledikleri gibi olmadı. Ancak AK Partililer olarak Türkiye'nin içine çekilmek istendiği o karanlık dönemleri bin yıl unutturmayacağız. Bugün Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi gibi tartışmalar var. 17-25 Aralık darbe girişimleri başarılı olsaydı bugün bunları konuşamazdık. Paralel Yapı ile mücadele bunun için önemli' dedi.