Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Türkiye’nin dimdik ayakta durmasının temelinde bu cumhuriyet ve onu düşünen Mustafa Kemal’in anlayışı vardır. Anadolu’da gelişen sosyal hayat, ekonomik hayat, Avrupa Birliği ülkelerini tedirgin eden gelişmenin temelinde Mustafa Kemal’in Türkiye modeli anlayışı vardır. Bunu kurcaladılar bozmaya çalıştılar ama beceremediler hala istikrarımız devam ediyor” dedi.
Eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Adayı Deniz Baykal, Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde miting düzenledi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen mitingde Baykal, Türkiye’nin 13 yıl önce istikrarı yerinde, güçlü ordusu olan, hukukun egemen olduğu, ekonomisi güçlü bir ülke olduğunu belirterek, "Bunlardan Türkiye’yi daha ileriye götürmeleri bekleniyordu. Türkiye’nin temel kurgusuyla oynamaya başladılar. O vidayı çıkar bunu yerleştir demeye başladılar. Başlangıçta pek sorun çıkarmadı ama günümüzde iş çığırından çıkmaya başladı. Barışı hedefleyen bir politikadan çatışmayı hedefleyen bir politika benimsemeye başladık. Suriye’de kavga var, Irak’ta kavga var. Bunun sonucunda ne oluyor uçağımız düşürülüyor. Türkiye şiddetle eleştiriliyor. Türkiye’ye 2 milyonu aşkın göçmen gelip yerleşiyor. Bunların içinde teröristi var, iyi niyetlisi de oluyor, kötü niyetlisi de oluyor. Bunlar giderek Türkiye’nin dokusunu değiştirmeye başlıyor. Ekonomisine 7 milyon dolar yük getiriyor. Buna devam mı diyeceğiz, tamam mı diyeceğiz? Biz etrafında herkesle kavgalı bir ülke mi olacağız yoksa başkasının iç işlerine müdahale etmeyen, onlara saygılı bir yönetim mi benimseyeceğiz?" dedi.
2002’de Türkiye’de terör diye bir sorunun olmadığını belirten Baykal,
2002’den bu yana terörün yeniden hortladığını söyledi. “Bir terörümüz vardı bir tane daha oldu” diyen Baykal, “IŞİD terörü çıktı. Irak Suriye İslam Devleti çıktı. Bunların İslam’la alakası yok. İslam’ı bahane ederek, sahipleniyor gibi yaparak, o bölgede İslam’ı savunanların duygularını suistimal ederek bir büyük kanlı mücadele açtılar. İslam’a en büyük zararı onlar veriyor. Kim ki dini kendi siyasi amacı için kullanır, dine en büyük zararı verir. IŞİD’çiler en büyük zararı vermiyorlar mı? İnsanlığa sığdırır bir tarafı var mı bunların yaptıklarının? Kadın çocuk yaşlılar demeden kafalarını kesip atıyorlar. İslam’ı istismar etme ortak bölenindeki pek çok çevre bu yanlışlığın karşısında cesaretle ortak tavır takınamadı. Din istismar ettiğin zaman kimisi IŞİD şeklinde istismar eder kimi ılımlı İslam şeklinde istismar eder. Sen İslamiyet’i kullanamazsın kardeşim İslamiyet’e ancak hizmet edilir. Bir Müslüman gibi yaşa. İslam’ın kurallarına uy. Bırak bu işi memlekete hizmet et. Hayır illa din kullanılacak. Ne oldu iş çığırından çıktı” dedi.

“SEN 70 MİLYONU KARDEŞ BİL”
“Ülkeyi yönetenlerden bazıları ülkedeki nüfusun yarısına yakınını kendisine yakın saymıyor ama Suriye’deki Mısır’daki savaşan taraflardan bazılarını kendisine daha yakın görüyor” diyen Baykal, “İhvan İslam Müslüman kardeşliği. Biz 70 milyon insanı kardeş bilelim. Ortadoğu’da ihvan hareketine, bölünmelere Türkiye’yi yerleştirmeyelim. Bunun sonucunda polislerimiz katlediliyor. Yeni bir politikaya ihtiyacı var Türkiye’nin. Kimseyi tahrik etmeyen, kimsenin düşmanlığını çekmeyen bir politikaya ihtiyacı var” diye konuştu.
“Türkiye’nin dimdik ayakta durmasının temelinde bu cumhuriyet ve onu düşünen Mustafa Kemal’in anlayışı vardır” diyen Baykal şunları kaydetti:
“Bu anlayışla gelmeseydik Anadolu’da gelişen sosyal hayat, ekonomik hayat, Avrupa Birliği ülkelerini tedirgin eden gelişmenin temelinde Mustafa Kemal’in Türkiye modeli anlayışı vardır. Bunu kurcaladılar bozmaya çalıştılar ama beceremediler hala istikrarımız devam ediyor.”
Meclis başkanlığı seçimlerini eleştiren Baykal, “Sanki 7 Haziran’da seçim yapılmamış gibi 13 yılın uzantısı AKP’li meclis başkanı seçildi. Muhalefet çoğunlukta değil miydi? AKP’nin yanlışını söyleyeceğiz diye oy istemedi mi muhalefet? Ne yaptı muhalefet, yüzde 60’ın oyunu alan muhalefet meclis başkanını seçebildi mi? Meclis Başkanı AKP’ye teslim edildi. İşte o dönüm noktasıdır. Meclis Başkanı 3 muhalefet partisini yansıtan bir kişi olarak seçilmiş olsaydı Türkiye’de meclis tıkalı kalabilir miydi?
Meclis Başkanı seçilirken birileri destek oldu mu? Yeni Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Başkanını seçerken AKP’ye emanet ederken muhalefete ihanet eden birileri var mı? Onları iyi bilin. Buraya gelirken atıp tutuyorlar, lafın sınırı yok. Gereğini yap, niye TBMM’ni yeniden onlara emanet ettin bu kadar milletin oyuna rağmen?” şeklinde konuştu.
Seçime girerken CHP’nin güzel bir program hazırladığını belirten Baykal, “Ekonomik sıkıntıyı azaltacak bir program açıkladı. Mazotun fiyatını 1.5 lira ilan etmişti. Doların etkisiyle 80 kuruş da oraya koydu. Bin 580 liraya mazotu vereceğim diyor. Asgari ücreti bin 500 TL yapacağım diyordu yok yapamazsın kaynak yok diyorlardı. İşçilerin sosyal güvenlik sorunlarını çözeceğim, kadro vereceğim diyor, gençlere burs, öğrencilere para vereceğim diyor. Bunu söylediği zaman 7 Haziran öncesinde kaynak yok diyorlardı. Ne oldu şimdi?” diyerek Gazipaşalılardan oy istedi.
(İHA)