HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın “Demirtaş, Kandil ile birlikte Öcalan’ı etkisizleştirmeye çalışıyor” sözlerine ilişkin “Bizim ne Sayın Öcalan ile ne Kandil ile çözüm süreci, barış süreci konusunda bir ayrılığımız, gayrılığımız yok" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Merkezde düzenlenen il eşbaşkanları toplantısının açılış konuşmasını yapmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, dün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda “Demirtaş, Kandil ile birlikte Öcalan’ı etkisizleştirmeye çalışıyor” açıklamasına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Demirtaş, “Siyasette üslup çok önemlidir. Sadece siyasi rakiplerin değil, aslında halkın bütün kesimlerinin birbirlerine karşı kullandığı üsluba dikkat etmeleri lazım. Biz kimseye hakaret etmedik, etmiyoruz, etmeyiz de dediğimiz gibi. Kimsenin de bize hakaret etmeye hakkı yok” diye konuştu.

“BİZİM NE SAYIN ÖCALAN İLE NE KANDİL İLE ÇÖZÜM SÜRECİ, BARIŞ SÜRECİ KONUSUNDA BİR AYRILIĞIMIZ, GAYRILIĞIMIZ YOK”
Demirtaş, şunları kaydetti: “Biz aynı üslupla cevap vermiyoruz. Bizler çözüm sürecini yürüten aktörler olarak, çözüm sürecine barış sürecine destek olan aktörler olarak birbirimizle bugüne kadar hiç uğraşmadık. Bundan sonra da uğraşmayacağız. Fakat siz kendi aranızdaki iktidar yarışı egemenlik paylaşımında çıkan sorunlar nedeniyle bakın birbirinize düştünüz. Şimdi kendi içinizde yaşadığınız parçalanmışlığı lütfen bize ihaleye etmeye kalkışmayın. Bizim ne Sayın Öcalan ile ne Kandil ile çözüm süreci, barış süreci konusunda bir ayrılığımız, gayrılığımız yok. Silahların bırakılması lazım bu konuda hem fikiriz. 10 madde çerçevesinde müzakerenin yürütülmesi lazım hemfikiriz. Bizler kendi aramızda barış ve çözüm sürecine daha fazla nasıl katkı sunabiliriz sadece bunun tartışmasını yürüttük. Sizin gibi koltuk egemenlik, rant derdine düşmedik, düşmeyeceğiz. Kendinize bakın öncelikle. Birbirinizi yiyecek duruma geldiniz. Çünkü ortalıkta rant çok. Paylaşamıyorsunuz artık. İçinizdeki çatışmaları da bize ihale etmeye kalkmayın. Bizimle uğraştıkça başınıza neler geliyor. Allah daha çok versin. Allah verdikçe veriyor.”
İzleme heyetiyle ilgili soruya Demirtaş, “HDP Heyeti adaya gittiğinde eğer izleme heyeti beraber giderse demek ki sorun çözülmüş demek. Şuanda bize iletilen bir şey yok. Hükümet izleme heyetini hayata geçireceğini duyurdu. Bunu pratikleştirecek mi önümüzdeki günlerde göreceğiz” dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in Süleyman Şah Türbesini ziyaretine ilişkin ise Demirtaş, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Görünen o ki Mardin’de Şırnak’ta Hakkari’de senaryo ve göstermelik operasyonlarla, kışkırtmalarla ve Süleyman Şah Türbesi gibi çalışmalarla ordu bizatihi seçim kampanyasına başlamış durumda. Yani Türk Silahlı Kuvvetleri şuanda AK Parti saflarında seçim kampanyasına dahil oldu. Ordunun gücü şuanda AK Partiye nasıl oy devşirebilirim hesapları üzerinde kullanılıyor. Herkes zannedersem objektif gözle bakarsa bu gerçekliği görmüş olur. Seçim öncesinde çözüm sürecinde adım atmak bir yana süreci zora sokacak operasyonlarla milliyetçi oyları devşirmek ve AK Parti’ye oy kazandırma hamleleri utanç vericidir. Bu ülkenin evlatlarına, çocukların yazıktır. Tek bir evladımız, tek bir asker, polis, gerillanın canı sizin de bizim de partimizden kıymetlidir. Utanın. İnsanların gençlerin canını bu şekilde oy, seçim uğruna harcayacaksanız yazık size. Barış konusundaki samimiyetimizi de zaten halkımızın kendi objektif örüşlerine emanet ettiğimiz için biz kendimize barış konusunda güveniyoruz.”
(İHA)