İstanbul’un ulaşım tarihine damga vuran kara, deniz, raylı sistem ve hava ulaşım araçları, “İlk Vapurdan Marmaray’a Seyrü Sefer İstanbul” isimle sergiyle 10 Ekim Cumartesi günü Taksim Metrosu Sanat Galerisi’nde sergilenecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., 1820’lerden günümüze, şehir içi ulaşımında hizmet veren ve İstanbul’la özdeşleşe kara, deniz, raylı sistem ve hava ulaşım araçlarına ait fotoğrafların yer aldığı sergiyi Taksim Metrosu Sanat Galerisi’nde açıyor. “İlk Vapurdan Marmaray’a Seyrü Sefer İstanbul” isimli sergide 300 adet nostaljik ulaşım aracı karesi ve özel koleksiyonlardan derlenen efemerik malzemeler (eski biletler, jetonlar, durak, istasyon ve yönlendirme levhaları..)yer alacak. Serginin açılışı 10 Ekim Cumartesi günü saat 14.00’de gerçekleştirilecek. Araştırmacı-yazar Akın Kurtoğlu tarafından hazırlanan sergi ve dönem koleksiyonları, 10-23 Ekim tarihleri arasında Taksim Metrosu Sanat Galerisi’nde ziyaretçilerle buluşacak.

100 YILLIK ATLI TRAMVAY BİLETLERİ
Sergide 100 yıllık atlı tramvay biletleri, şehir hatlarında kullanılan karton vapur biletleri, kıta atlama noktalarını gösteren otobüs biletleri, 40 yıl öncesine ait boğaz köprüsü geçiş bileti ve nostaljik tünel jetonları yer alacak.

ZİYARETÇİLERİ İSTANBUL’UN İLK BELEDİYE OTOBÜSÜ KARŞILAYACAK
Sergiyi ziyaret eden İstanbullu sanatseverleri, İstanbul’un ilk belediye otobüsü karşılayacak. İETT özel koleksiyonunda yer alan ve ikinci dünya savaşına da tanıklık eden nostaljik araç, 26 kişi kapasiteli Beyazıt-Bakırcılar-Mercan-Eminönü Eski Postane hattında İstanbullulara hizmet verdi.

İSTANBUL’UN 200 YILLIK ULAŞIM TARİHİ KRONOLOJİK OLARAK ANLATACAK
Sergide İstanbul’un son iki asrına damgasını vuran çeşitli ulaşım araçları, 10’ar yıllık zaman dilimleri halinde görsel bir şölenle ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

ULAŞIMIN İLKLERİ SERGİLENECEK
Ulaşımın “ilkleri”ne yer verilen sergide, ilk Türk Troleybüsü “Tosun”, Boğaziçi’nin ilk vapuru “Buğu” ve bir İstanbul klasiği leylandlara ait nostaljik kareler yer alıyor. İstanbulluların, tarihten günümüze büyük değişimler geçiren kent içi ulaşım araçlarının farkına varmalarını, yaşadıkları şehrin özelliği ve güzelliğini hissedebilmelerini amaçlayan sergide, eski tramvaylar, troleybüsler, otobüsler, araba vapurları, banliyö trenleri, minibüsler, damalı taksiler, dolmuşlar, şehir hatları vapurları ve faytonlara ait fotoğraflar da yer alıyor.
(İHA)