DÜNYA

Kıbrıs’taki liderler zirvesinden kritik kararlar çıktı

Abone Ol

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Güney Rum Kesimi Lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri kapsamında bugün ara bölgede yeniden bir araya geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmenin ardından basın mensuplarına değerlendirmede bulundu. Akıncı, açıklamalarına bugünün 1 Eylül Dünya Barış Günü olduğunu ve adada ve tüm dünyada barış ve huzur içinde yaşamayı dileyerek başladı. Anastasiadis ile sekizinci kez bir araya geldiklerini ifade eden Akıncı, bir sonraki görüşmenin 14 Eylül’de yapılacağını kaydederek, “Ne redde durduğumuzu yani gelinen aşamada içinde bulunan durumun kapsamlı değerlendirmesini yaptık. Varmış olduğumuz noktanın nerde uzlaşıp nerde arılıkların devam ettiğinin kapsamlı değerlendirmesini yaptık. Gerek mülkiyet gerek yönetim başlıklarında çalışmalarımızı sürdürdük. Yani 3 saat dolayında kapsamlı müzakerelerde bulunduk” dedi.

’MÜLKİYET’ KONUSU
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Akıncı, mülkiyet noktasında bulundukları noktayı açıklayarak, “Kategoriler üzerinde hemen hemen mutabakat var. Yani etkilenmiş olan mülkler konusunda hangi kategoriler var, o kategorilerde hemen hemen bir mutabakat var. Orda bir ayrılık yok. Ama kriterler yani kurulacak olan ve eşit sayıda Kıbrıslık Türk ve Kıbrıslı Rum’dan oluşacak Mülkiyet Komitesi hangi kriterlere bakarak çalışacaktır konusunda henüz ne kriterler taraflar arasında teati edilmiştir ne de o kriterlerin müzakeresine geçilmiştir. Bugünkü müzakerelerde kriterleri tartışmadık. iki tarafın kendi hazırlıkları sürmektedir bu konuda. Uzlaşma aranacak ve uzlaşılan kriterler Mülkiyet Komitesi tarafından ele alınacak kriterler olacak” ifadelerini kullandı.

“LİDERLER OLARAK DERİNYA VE LEFKE-APLIÇ KAPILARININ AÇILMASI KARARINI ÜRETTİK”
Akıncı, siyasi liderlik olarak Derinya ve Lefke-Aplıç kapılarının açılması kararını ürettiklerini belirterek, “ Bundan sonraki süreçte teknik komiteler vardır. Her kapının açılışında olduğu gibi iki tarafın bir araya geldiği teknik komitede bu konular ele alındı. Lefke-Aplıç kapısında mevcut olan yola ek olarak yeni bir alternatif yol öneri yapıldı, tıpkı Derinya’da olduğu gibi. Derinya’da da bizim teknik komitemizin çeşitli makamlarla yürüttüğü çalışmalar sonrasında orda da alternatif bir yol gündeme geldi. Daha sonra aldığım bilgilere göre Lefke-Aplıçla ilgili yol önerisi geri çekildi. Şu anda mevcut olan yolun mayınlarının temizlenmesi gerekiyor. O anlamda aldığım bir bilgili de paylaşmak isterim BM yetkililerinden. Yıl sonuna kadar bu mayınları temizlemekle görevli olan BM uzmanları adamızda kalıyorlar dolayısıyla Lefke-Aplıç bölgesindeki mayınların da yıl sonuna kadar temizlenme şansı var. Ondan sonra yolun açılması gündeme gelecektir” açıklamalarını yaptı.
Akıncı “77-79 onun ötesinde yerleşmiş BM parametreleri ve en sonunda da 11 Şubat 2014 ve her iki tarafın da teyit ettiği ilkeler Kıbrıs’ta bize iki kesimli, iki toplumlu bir federasyonu öngörmektedir. İki kesimli, iki toplumlu federasyon demek bizim anlayışımıza göre Kıbrıs Türk halkının kendi bölgesinde gerek nüfus gerekse mülkiyet olarak rahat bir çoğunlukta olacağı bir düzen demektir. Bizim anlayışımıza göre bu çerçevede sonuçlanması gerekecektir yapacağımız müzakerelerin. O nedenle tabi ki AB prensipleri de gözetilerek varılacaktır bu sonuca. AB ilkeleri ve prensipleri iki kesimliliği, iki toplumluluğu bertaraf etmeyecektir, etmemelidir. Biz böyle bir anlayışa sahibiz” dedi.

“YENİ YAPILANMALAR KURULUR, KIBRIS’TA DA GEREKLİ OLAN BUDUR”
Yeni doğacak yapının bilincinde olduklarını aktaran Cumhurbaşkanı, “Yeni oluşacak yapı, ismiyle, bayrağıyla, yapısıyla yeni bir yapı olacak. Bir kere federatif bir yapı olacak ve bu yeni yapı tekrardan gidip BM üyelik için başvurmayacak, AB’ye üyelik için başvurmayacak ancak oralarda da eskisinin yerine bu yeni yapı yerini alacak” ifadelerini kullandı.
İki yapılanmanın oluşturacağı yapıda yerlerini alacaklarını da aktaran Akıncı, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Yeni yapılanmalar kurulur, Kıbrıs’ta da gerekli olan budur. Eğer biz o Kıbrıs Cumhuriyetini yaşatabilseydik o da fonksiyonel bir federasyondu. Bugün ne bu konuları konuşacaktık ne de bu soruları soracaktık. Ama yaşatamadık” dedi.
(iha)
Abone Ol