Üsküdar Belediyesi’nin Kütüphane Haftası dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet (FSM) Vakıf Üniversitesi işbirliği ile başlattığı kitap kampanyasında toplanan kitaplar Güneydoğu’daki öğrencilere gönderilecek.
Üsküdar Belediyesi, Kütüphane Haftası dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliği ile kitap toplama kampanyası başlattı. Üsküdar Belediyesi Başkanlık binası önünde startı verilen kampanyaya Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, FSM Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, FSM Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Hüsrev Subaşı, Kütüphane Müdürlüğü bünyesinde eğitim gören Bilgi Evleri ve Çocuk Akademileri öğrencileri, veliler ve kitapsever vatandaşlar katıldı.
Program Bilgi Evi öğrencisi Suna Aldoğan’ın Kütüphane Haftası’na ilişkin konuşması ile başladı. Daha sonra kürsüye gelen Rektör Prof Dr. Musa Duman, kitabın okuyanın dünyasını genişletip, farklı ufuklara açılmasına fırsat tanıdığına vurgu yaparak, “Kitap okumakla faydasını aldığımız ama zararını görmediğimiz bir araç. Kitap olarak çok iyi karnemiz yok. Hepimiz bunun bilincindeyiz. Belediyelerimizin ve kültür kuruluşlarımızın okuma alışkanlıklarımızı artırmak için yaptıkları etkinlikler çok önemli. Şu anda bizleri dinleyen küçük öğrencilerimiz kitap okumanın ne olduğunu bilen ve kitap okumak arzusuyla dolu olan gençlerimiz. Kitabı geleceğe taşımak ve kitabın değerini düşürmemek biz yöneticilerin de bir görevidir. Kütüphaneler açıyoruz, çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Ama yeteri kadar başarılı olamadığımız anlaşılıyor. Bu ‘Kitabınız Mirasınız Olsun’ kampanyası kitaba ulaşma noktasında sıkıntıları olan insanlarımıza fırsatlar tanıyacak. Bunun çok önemli bir bilinç oluşturacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Prof. Dr. Duman, çalışmaya sağladığı katkıdan dolayı Başkan Türkmen’e teşekkür ederek tamamladı.
“KÜLTÜRE, SANATA DAİR ESERLER UNUTULMAZ”
Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen ise, Üsküdar’ın bir kültür, sanat, ilim irfan şehri olduğuna vurgu yaparak, "Bizim bu güzel şehre karşı, bu şehirde yaşayan insanlara karşı sorumluluklarımız var. Belediye olarak yollar yaparız, parklar yaparız. Binalar yaparız. Yeşil alanlar, alt yapı, üst yapı hizmetleri yaparız. Ama bunların belli bir ömrü vardır, gelir ve geçer. Ama kültüre, sanata, okumaya dair, güzel ahlaka dair, kişilik, kimlik bulunmasına, gençlerimizin karakterli yetişmesine dair yapılan eserlerin izleri silinmez. Bu hizmetler asla unutulmaz” dedi.
“MİLLET OLARAK ESARET ALTINDAYIZ”
Üsküdarlılar olarak bu alanda çok şanslı olduklarına vurgu yapan Türkmen, “Ne kadar şanslı isek sorumluluğumuz bir o kadar da ağır. Bugün ‘Mirasınız Kitap Olsun’ kampanyasının ana teması sıradan bir söz değil. Sıradan bir slogan hiç değil. İnanan insanlar olarak bu sözün bize çok şeyler anlattığının bilincindeyiz. Bizler çocuklarımıza, gençlerimize daha çok nasıl dünyalık bırakırız yarışına girersek onlara iyilik yapmış olmayız. Geleceğe dönük olarak ahlaklı ve karakterli nesiller yetiştiremezsek elde edilen dünyalıkların bir anlamı olmaz. Esen bir rüzgarla her şey savrulur gider. Okudukça gençlerimizin ahlakları düzelir. Kimlik ve kişiliklerini bulurlar. Okuma noktasında millet olarak karnemiz hiç iyi değil. Dünyada yayımlanan kitap sayısı ile okuma sayısına bakıyorsunuz. Ülkemizdeki rakamlarla arasında korkunç farklılıklar var” diye konuştu.
Başkan Türkmen, millet olarak esaret altında olduklarını belirterek, “Kitap okumakla olan ilgimiz koptu. Bırakın okumayı, ailelerde anne babalar ve çocuklarla iletişim yok. Komşularla irtibatımız koptu. Biz millet olarak bu değiliz” dedi.
Başkan Türkmen, bir hevesle alınan kitapların eve gidene kadar bakılıp bir kenara atılmaması gerektiğine değinerek, “Kitaplar tozlu raflarda kalmamalı. 2023’e giden yolda her gün 23 dakika kitap okuma projesi başlattık. Anneler babalarda çocuklarını beklerken kitap okumaya başladılar. Önünüze hangi kitap gelirse gelsin yeter ki okuyun. Okuyan adamdan zarar gelmez. Bütün sıkıntıların kaynağı cehalettir, okumamaktadır. Bizler bu hafta dolayısıyla toplanan kitaplarımızı Güneydoğu’ya göndereceğiz” dedi.
Konuşmalar sonrası Başkan Türkmen, FSM Vakıf Üniversitesi Rektörü Musa Duman ve dekanlar, öğrencilerle birlikte sembolik olarak kumbaralara kitap attı.