SAĞLIK

İbn-i Sina'nın Şifa Deposu Dediği Kavun Kabuğunun Faydaları

Binlerce yıl geçmesine rağmen, Ibn-i Sina'nın doğal tedavi yöntemleri hala birçok insanın ilgisini çekiyor. Sağlık ve sağlıklı yaşam konularında sunduğu çeşitli öneriler, günümüze kadar ışık tutmaya devam ediyor.

Abone Ol

Ibn-i Sina'nın eserlerinden elde edilen bilgiler, kavun kabuklarının sağlık açısından büyük bir değer taşıdığını vurguluyor. 

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte, kavun, karpuz, şeftali gibi meyveler tezgahlarda kendilerine yer buldu. Serinletici etkisi ve enfes tadıyla öne çıkan kavun, yaz meyveleri arasında en çok tercih edilenlerden biri olarak öne çıkıyor. Ancak genellikle kavunun yenilebilir iç kısmı alınıp, kabukları ise çöpe atılıyor. İşte burada, Ibn-i Sina'nın yüzyıllar önce kavun kabuklarına uyarıda bulunduğunu öğrenenler şaşkınlık yaşadı. 

İbn-i Sina, "El Kanun Fi't-Tibb" adlı eserinde kavunun ve kabuğunun sağladığı faydalar hakkında detaylı açıklamalar yapmış. Kabuğunda gizlenen şifayı vurgulayan İbn-i Sina'ya göre kavun, vücudun gereksinim duyduğu doğal lif kaynağıdır. 

Kavun Kabuğunu Faydaları Nelerdir? 

Sindirim sistemine olumlu etkileri vardır: Tıbbın öncüsü olarak kabul edilen İbn-i Sina, kavun kabuğuna dikkat çekerek önemli önerilerde bulunmuştur. Eserinde kavun kabuğunun sağladığı avantajlardan bahseden İbn-i Sina, özellikle kavun kabuğunun kaynatılarak elde edilen suyun sindirim sistemine olumlu katkılarda bulunduğunu ifade etmektedir. 

Cilt sağlığını destekler: Kavun kabuğu, cilt bakımında özellikle göz çevresi bakımında farklı yöntemlerle kullanılabilir. Ancak pek çok kişinin haberdar olmadığı bir başka önemli faydası da kavun kabuğunun sedef ve egzama gibi cilt sorunlarına olan olumlu etkileridir. Kavun kabuğunun bu sağlayabileceği faydaları göz ardı etmeyerek, artık kavun kabuklarını çöpe atmak yerine bu faydalardan yararlanabilirsiniz. 

Kavun kabuğunun bilinen diğer faydaları aşağıdaki gibidir: 

Kavun kabuğunun bilinen diğer faydaları aşağıdaki gibidir: 

Kavunun kabuğunu yüzünüze sürerek cilt bakımı yapabilirsiniz.  

Göz çevresi bakımı için etkilidir.  

Cildi temizler, nemlendirir. 

Sivilceleri iyileştirir. 

Vitiligoya iyi gelir. 

Kalpteki ritim bozukluğunu önler. 

Kalp ve damar hastalıklarında fayda sağlar. 

Bağışıklık sistemindeki hasarlı hücreleri tamir eder. 

Böbrek ve mesane taşlarına iyi gelir.  

Kaynatılıp içildiğinde sindirim sistemini düzene sokar. 

Tokluk hissi yaratarak kilo vermeye etki sağlar. 

Sedef ve egzama hastalıklarına iyi gelir.  

Saç dökülmesine iyi gelir. 

Regl döngüsünü düzene sokar. 

Kalpteki ritim bozukluğunu önler. 

Kalp ve damar hastalıklarında fayda sağlar. 

Cildi ölü hücrelerinden arındır. 

Abone Ol