‘Otizmli bir çocuğun neye ihtiyacı var?’ sorusuna cevap niteliğinde bir senaryo yazdığını söyleyen Canan Mat, filmde kendisi gibi otizmli bir çocuğa sahip olan Dünyaca ünlü aktör Collin Farrel’e başrol teklifini götüreceğini açıkladı.
İç mimar, yazar, şair, senarist, sosyal sorumluluk projelerinin en cömert eli. Otizm Federasyonu’nun kurucularından, sevginin sabırla harmanlandığı bir anne. Son günlerde Türk edebiyatına yeni bir soluk kazandıran Canan Mat, yazdığı tüm satırlarda, attığı her adımda dilinden düşürmediği bir gerçek olan otizmi, şimdilerde beyaz perdeye taşıyor. Filminde hem otizmli çocukların ihtiyaçları, hem de ebeveynlerin otizmli bir çocuğa nasıl davranmaları gerektiği konusunda önemli mesajlara yer verileceğini açıklayan Mat, en önemli amacının toplumun otizm ile yüzleşmesini sağlamak olduğunu belirtti.

“DIŞARIDA OTİZMLİ BİR ÇOCUK GÖRÜRSENİZ…”
Söz konusu filmle gerek Türkiye’de gerekse dünyada otizmin röntgeninin çekileceğini aktaran Mat, otizmin içeriğine yönelik internette tıklanma rekorları kıran birçok sitenin mevcut olduğunu hatırlattı. Henüz senaryo aşamasında olan film hakkında bilgi veren Mat; “ Herkesin izlemesi gereken bir film. Bu film ile otizme dokunacağım ve otizmli bir çocuğun neler yaşadığı, anne-babaların neler yaşadığını, neler yapılması gerektiği, hangi tür eğitimleri almaları gerektiği her şeyden önce ise otizmli bir çocuğun nelere ihtiyacı olabilir? gibi başlıklar görünecek. Toplumunda orada olması gerekiyor bence bu filmi izlemesi gerekiyor. Dışarıda bir otizmli çocuk görünce ona nasıl davranılması gerektiğini bilmesi gerekiyor” dedi.

SINIRLARI AŞAN TEKLİF
Aynı zamanda otizmli bir oğlu olan Batıhan’ın hayata tutunma konusunda en önemli ilham kaynağı olduğunu da hatırlatan Mat, yaşadıklarını güçlü kalemiyle buluşturan senaryosunun ardından oyuncu kadrosun da kendisi gibi aynı kaderi yaşayan isimlere yer vereceğini dile getirdi. Mat; “Bu filmde Collin Farrel’ın oynamasını istiyorum. Çünkü başarılı aktör otizme iyi dokunacağını düşünüyorum. Neticede onun da bir otizmli çocuğu var. Bunu yaşayan insanların bu filmde rol almasını istiyorum. Çünkü gerçekten hissedenlerin bunun için ekstra bir rol yapmaya ihtiyacı yok” diye konuştu.

“TÜRKİYE OTİZMDE FARKINDALIK OLUŞTURABİLİR”
“Otizm bence çocuğun elini bıraktığın andan itibaren bağının kopması’ demektir, diyen Canan Mat, “Bu film projesi hayata geçtiğine senaryo tamamlandığında Colin Farel’a bir teklif götürüceğim. Dünya çapında bu film yayınlanırsa ve dünyaca ünlü bir aktörün aktristin yer aldığı bir film olarak belki de Türkiye otizme öncülük edebilir” ifadesinde bulundu.

OTİZMLİLER İÇİN OKUL YAPTIRIYOR
Türkiye’de 1 milyona yakın otizmli çocuğun olduğunu açıklayan Mat bu özel çocukların tam donanımlı bir okulda eğitim ve öğretim görebilmesi için de ayrıca okul yaptırma hazırlığında olduğunu söyledi. Mat bakanlıklar destekli müfredatlarla taçlandıracağı okul projesi hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye’de şu ana kadar tam anlamıyla eğitim, spor, duyu bütünlemesi, konuşma terapisi ve müziğin bir bütün halde sunularak otizmli çocuklara hiçbiri aynı anda verilemiyor. Onların hepsinin bir arada olabileceği bir okul projemiz var. Çünkü Türkiye’de 1 milyona yakın otizmli var bu 20 milyon insanın otizmi yaşayan insan anlamına gelir. Bugün baktığınız zaman benim durumum iyi ben iyi bir eğitim sağlayabiliyorum. Ama durumu iyi olmayan aileler ne yapsın? Çocuklarını zincire mi vursunlar. Projelerle devlet destekli gerçekten devletin bu konuda çok çok duyarlı otistik çocuklara karşı fazlasıyla duyarlı olmalı. Otizmli çocuklar eğitilebilir profesör olabilir dahi olabilir. Ama eğitimsiz aileler de var. O yüzden devletin kesinlikle bunun adına adımları güçlendirmeli. Herkesin otizm adına ellerini taşın altına koymaları gerekiyor. Çok yakın zamanda da bunu hayata geçireceğiz. Hayaldi ama artık proje halinde. Çünkü otizm bir uçurum, biz de o uçurumdan atlamak ya da düşmek yerine otizmle köprü kurmak istiyoruz. Öyle de yapacağız.”
Mat’ın otizm adına kaleminden dökülen satırlardan bazıları ise hem düşündüren hem de yürek burkan nitelikte. Mat’ın son kitabı olan Korkmakta Olduğum Sen Değilsin Masken’ isimli kitabında yer verdiği satırlardan: “Sen, sen diye söylenen sözlerimde, aşkın en aciz hali, halsizliğin en derin gücü oluyorsun…. Bir tutam sen çeken tadımın içinde, gördüğüm her gün baştan doğan güneşim geceleri bile batmıyorsun."
(İHA)