Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin sadece İNTES’in değil, Türkiye’nin yüz akı olduğunu söyledi.
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) ‘Ülkemizin Hedefleri’ konulu 170. geleneksel toplantısı Sheraton Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Elvan, “1964 yılında kurulan, yarım asrı geride bırakan Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası; yaptığı işlerle, mesleğin çıtasını yükselten adımlarıyla, bilinçli ve örgütlü yapısıyla, oluşturduğu istihdamla, öncelikle “Türkiye’yi İnşa Edenler”in çatı kuruluşudur. Bu yapıyı kuran, kurumsallaştıran, bugünlere getiren, yurt dışına açılmasını sağlayan, özellikle yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde ülkemizin yüzünü ağartan herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Merkezimizde insan var. İster Türkiye’de olsun, ister Türkiye dışında olsun, otoyollar, barajlar, konutlar, köprüler, tüneller, çarşılar, demiryolları, limanlar, havaalanları inşa etmekle kalmıyoruz, kendimizi ve geleceğimizi inşa ediyoruz. Bu açıdan sizlerin yaptığı işlerin insana, şehre ve uygarlığa tekabül eden yanları sadece fiziki büyüklüklerle, sadece maddi büyüklüklerle izah edilemez. Özellikle yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sadece INTES’in değil Türkiye’nin yüz akıdır. 1972’de, 109 Milyon dolarlık bir işle başlayan bu hizmetler, geride kalan 42 yılda 103 farklı ülkeyi kapsayan 277,7 Milyar Dolarlık bir yekûna ulaşmıştır. 2003 yılında 270 proje ile 37 ülkede, yaklaşık 5 Milyar Dolarlık iş hacmi olan INTES üyesi şirketlerin, bugün 103 ülkede 7.371 farklı projede 31,3 Milyar Dolarlık iş hacmine ulaşmaları ve on bir yıllık dönemde gerek proje sayısında gerekse işin mali boyutunda görülen yükseliş, Türkiye’nin bölgesel ve küresel ufkuyla da yakından ilgilidir. On bir yıl önce 16 Milyon Dolar olan ortalama proje bedeli, bugün 84 Milyon Dolara ulaşmıştır. Engineering News Record dergisinin her yıl düzenli hazırladığı TOP 250 Müteahhitlik Listesinde, 2003 yılında sadece 8 firma yer alırken bugün 38 firma bulunmakta, bunlardan 5 tanesi ilk yüzde yer almaktadır.55 firma ile ilk sırayı alan Çin’den sonra ülkemiz dünya ikincisi olmuştur” ifadelerini kullandı.
TÜİK verilerine göre 2005’te tarım dışı istihdam içerisinde inşaat sektörünün işgal ettiği yer 1 Milyon 171 bin kişi ile yüzde 7.53 iken, bugün bu oranın 1 Milyon 954 bin kişi ile yüzde 9.43’e ulaştığını kaydeden Bakan Elvan, “Bugün itibariyle, bu sayının 1,2 Milyonunu INTES çatısı altında toplanan şirketlerimiz istihdam etmektedir ki, bu, bugün davetlisi olduğumuz bu çatının insanımız için ne ölçüde iş ve aş kapısı olduğu anlamına gelir. Yine 2005 aynı kurumun verilerine göre, İnşaat Sektörünün gelişme hızı Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla gelişme hızının genellikle birkaç puan üstünde olmuştur. 2013’te GSYİH büyüme hızı yüzde 4 iken, inşaat sektörünün hızı yüzde 7 olarak gerçekleşmiş, 2014’ün ilk altı ayında bu rakam yüzde 3,3’e yüzde 3,8 olarak gerçekleşmiştir. 2001 krizinde oldukça daralan sektör 2004 yılından itibaren toparlanmaya başlamış, 2008 ve 2009 yıllarında küresel krizin etkisiyle tekrar küçülen sektör, 2010 yılından itibaren tekrar toparlanmıştır. Şayet, ulaşım altyapı projelerine hız kesmeden devam etmeseydik, tabiri caizse 2008-2009 döneminde sektörde meydana gelen depremin, ortaya çıkan enkazın kaldırılması bu kadar hızlı olmazdı” diye konuştu.
Bakan Elvan, konuşmasının ardından ulaşım altyapı projeleriyle ve 2023 yılı hedefleri ile ilgili sunum yaptı.
(İHA)