Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminine ilişkin, "Merkez Bankamız eminim hesabını iyi yapmıştır" dedi.
Bakan Şimşek, 11. İstanbul Mobilya Fuarı’nın açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Şimşek, Merkez Bankası’nın 2015 yılı enflasyon tahminine ilişkin soru üzerine "Merkez Bankamız eminim hesabını iyi yapmıştır. Bu sene enflasyonu aşağıya çekecek önemli gelişmeler var. Birincisi, geçen sene olduğu gibi bu sene bir kuraklık öngörmüyoruz. Muhtemelen gıda fiyatlarına olumlu bir seyir izleyecek. İkinci olacak, kurda göreceli bir istikrar var. Son olarak petrol fiyatlarında büyük düşüş var. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüş enflasyonu 0,4 puan aşağıya çekebiliyor. Dolayısıyla petrol fiyatlarının nerede olacağını yıl için ortalama öngörmek zor.
Merkez Bankamız enflasyon raporunu yayımlamış, hesaplamalarını yapmıştır. Ama gerçekten enflasyon son 45- 50 yılın en düşük düzeyine inmesi için teknik koşullar bugün itibariyle var gibi görünüyor. Dolayısıyla ümit ediyorum ki Türkiye, enflasyonu yüzde 5, hatta daha sonra yüzde 5’lerin altına çeksin. Çünkü o faizlerin düşük kalmasına yol açıyor. Genel olarak bütün işadamlarının daha düşük faizle finansmanının sağlanmasının önünü açmış oluyor. Yani enflasyonun düşürülmesi o anlamda çok önemli.
Bizden önce biliyorsunuz yıllardır enflasyonun yüzde 65 yüzde 80 aralığında gitti geldi. Zaman zaman 3 haneyi gördü. Ama Ak Parti hükümeti döneminde enflasyonu tek haneye düşürdük ve orada tuttuk. Şimdiki hedefimiz düşük tek hanede kalması yani yüzde 5 veya 6 seviyesinde.” dedi.
Yunanistan seçimlerinin Avrupa’da endişe ile karşılanmasına yönelik soruya Bakan Şimşek, komşu ülke Yunanistan’daki seçimlerin hayırlı olmasını dileyerek, "O konuda bizim bir değerlendirme yapmamız doğru olmaz” dedi.
Şimşek, kısa vadede Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye başlamasının önemine işaret ederek, şöyle konuştu: “Avrupa Birliği’nin ciddi sıkıntıları var. Bu sıkıntıları aşması için yapısal reform yapması lazım. Ama kısa vadede Avrupa Merkez Bankası parasal genişlemeye başlamış olması bence önemli. Çünkü parasal genişleme Amerika’nın krizden çıkmasını destekledi. Avrupa Merkez Bankası da parasal genişleme ile ekonomiyi destekleyici bir tavır içerisinde olması Türkiye için çok önemli. Çünkü Avrupa bizim en büyük ticaret ortağımız. Avrupa Birliği son 5- 6 yıldır Türkiye’yi aşağı doğru çeken bir durgunluk içerisinde. Yani en büyük ticaret ortağımızda işler kötüye gidince, ekonomi çok fazla büyümeyince, iş talep zayıf olunca bizim ihracatımızı olumsuz etkiliyor.
Eğer Avrupa Birliği parasal genişleme sayesinde toparlanır ve bu krizden çıkarsa, Türkiye bundan olumlu yönde etkilenir. Petrol fiyatlarının düşmesi Türkiye için olumlu. Jeopolitik gerginlikler devam ediyor. Ama ben 2015 yılının Türkiye ekonomisi açısından çok iyi geçeceğine inanıyorum. Seçimler de aradan çıkacak. Türkiye’nin önü açık, 4 yıl tamamen reformların uygulandığı istikrarın olduğu bir dönem olacağına inanıyorum".
(İHA)