Kadıköy Belediyesi ve çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları, Kadın Cinayetlerine ve yaşanan kadın şiddetine “DUR” demek için Kadıköy’de yürüyüş düzenledi.
Kadın cinayetlerine dikkat çeken sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Kadıköy Belediyesi’nin de desteğiyle "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü"nde biraraya geldi. Altıyol Boğa Heykeli önünden toplanan yaklaşık 150 kişilik gurubun arasında erkeklerin de olması dikkat çekti. Ellerindeki döviz ve pankartlarla yürüyüşe başlayan gurup "kadın cinayetine son, çocuk istismarı suçtur, bedenimiz kimliğimiz bizimdir" sloganları ile Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü.
Meydanda 2014 yılında kadın cinayetlerine kurban gidenlerin anısına temsili bir dilek ağıcı dikildi. Bu ağaçta kadın cinayetlerinde ölen kişilerin tek tek isimleri yazılarak asıldı. Ardından "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" önemini vurgulayan basın açıklaması yapıldı.
CHP Kadıköy Kadın kolları başkanı Gülçin Güçlü artan kadın cinayetlerine dikkat çekmek istediklerini belirterek, "Kadın bireyler mutlu, özgür ve güvende yaşasın. Dünyanın her tarafında kadınlar aynı haklar için mücadele veriyor. Bugün artık kabul edilemez boyutlara gelinen kadın cinayetleri, güvencesiz çalışan kadınların iş cinayetleri ve cinsel yönelim nedeni ile öldürülen bireyler mücadelenin hep birlikte verilmesi gerektiğini bize gösteriyor’’ dedi.
Türkiye’nin aydınlık geleceğini kadınların kuracağını belirten oyuncu Altan Erkekli ise, "TBMM’de 400 kadar erkek milletvekili olsun. ’Bir çocuk değişir Türkiye değişir. Bir kadın aydınlanır Türkiye aydınlanır’ diyeceğiz. Kadın erkek eşitliğine inanan ve onları her zaman en üstün varlıklar olarak gören sevgili erkeklerle birlikte kadınlar aydınlık Cumhuriyetin önünde yürüyecekler" diye konuştu.
Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Çiğdem Aydın ise kadınlara yönelik şiddetin önüne geçilmesi için yetkililere çağrıda bulunarak, "gerektiğini "Kadınlar olarak toplumun yarısını oluşturuyoruz. Buna rağmen hayatımız hakkında kararların alındığı TBMM’sinde 472 erkek vekile karşılık sadece 72 kadın vekil var. Kadınlarında tıpkı erkekler gibi temel insan haklarını kullanmaları ve zihniyet değişikliği olmazsa olmaz koşullardır. Yüzyıllardır, dünyayı erkekler yönetiyor, savaşlar, cinayetler, tecavüzler bitmiyor, katlanarak çoğalıyor. Şiddet, taciz, tecavüz bitsin diye, cinayetler son bulsun diye, barış için, eşitlik için, insanca yaşam için, Haydi şiddete dur diyelim’’ ifadelerini kullandı.
(İHA)