Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Dağı’nda 2009 yılında meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybeden 10 dağcı için anma programı düzenlendi.
Zigana Dağı’na kış temel eğitim kampı kuran Türkiye Dağcılık Federasyonu, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) ve Gümüşhane Dağcılık Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyesi yüzlerce sporcu kamp alanından törenin yapılacağı anıta kadar olan 2,5 kilometrelik bölüme yürüyerek geldi.
Gümüşhane Valiliği tarafından çığda hayatını kaybedenlerin anısına yaptırılan anıta kadar gerçekleştirilen yürüyüşün ardından anma programı gerçekleştirildi.
Anma programına Trabzon Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cemalettin Yazıcı, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, çığda hayatını kaybeden sporcuların aileleri ve çığdan sağ kurtulan sporcuların yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, hayatını kaybeden dağcıları hiçbir zaman unutmadıklarını ifade ederek, dağların güzelliklerinin yanında riskleri de beraberinde taşıdığını söyledi. Başkan Karaca, “Dağlar çekicilik ve güzelliklerinin yanında beraberinde büyük riskler oluşturur. Bu risklerden birini 2009 yılında Trabzon’un dağını, tepesini, deresini tanıtmak anlatmak adına turizm elçiliği yapan 10 arkadaşımız kopan bir çığla aramızdan ayrıldılar ve Hakkın rahmetine ulaştılar. O tarihten sonra bize düşen görevler var. Bu arkadaşlarımızı unutmamak, dağların zorluk derecelerini bilerek doğada gezen, dağda olan herkesin mutlaka dağ ortamında çığla, selle, kaya ile nasıl mücadele edeceğini çıkacak zorlukları nasıl aşacağını öğrenmelidir. Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak da biz bu hususu hassasiyetle yerine getirmeye çalışıyoruz. Çığ dağcıların korkulu rüyası, sadece dağcıların değil geçtiğimiz günlerde Trabzon’da yine HES yapımında meydana gelen, zaman zaman avcıların da çığa kapıldığını duyuyoruz. Seyahat halindeki araçların çığ altında kaldığını köylerde çığ altında kalanları hepimiz duyuyoruz. Burada eksiklik bilgi eksikliği, çığı tanımamak, çığ nedir nasıl gelir nasıl oluşur çığı oluşturmamak için nelere dikkat etmemiz, neler yapmamız lazım. Bu bilgi eksikliği var. Onun için de Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak yıllardan beri özellikle eğitim programlarında kış dağcılığına daha fazla ağırlık vererek temel eğitim, gelişim, yer, seviye kar eğitimleriyle dersleriyle gittiğimiz yerlerde çığın önemini dağların risklerin anlatmaya çalışıyoruz” dedi.
(İHA)