Suriye’deki karışıklıklardan kaçarak Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine sığınan Suriyeliler için hazırlanan Türkiye’nin en büyük çadır kenti, ilk misafirlerini almaya başladı.
40 bin kişilik çadır kentin misafirlerini almaya başladığı ilk gün Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük de çalışmaları yerinde inceledi. Suriyelilerle sohbet eden Vali Küçük, yeni tesislerde her türlü ihtiyaçlarının düşünüldüğünü, buna göre bir tesis inşa edildiğini kaydetti. Tesisin yönetim çadırına geçerek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Vali Küçük’e günde bin kişinin tesislere alınacağı ve yaklaşık bir aylık süre içerisinde tesislere tüm misafirlerin kabul edileceği belirtildi. Kayıt merkezlerindeki işlemlerin ardından çadırlarına yerleştirilen Suriyelileri de ziyaret eden Vali Küçük, özellikle çocuklarla yakından ilgilendi. Suriye’den kaçarken kedisini de yanında getiren kız çocuğu ve Türkiye’de dünyaya gözlerini açan Mehmet bebek ile ilgilenen Vali Küçük, incelemelerinin ardından boşaltılmak üzere olan Suruç Yatılı Bölge Okulu’nun sakinlerini ziyaret etti. Vali İzzettin Küçük, burada kalanlara yeni tesislerin müjdesini kendisi verdi. Suriyeli mültecilere gönül rahatlığıyla yeni tesislerde kalabileceklerini aktaran Vali Küçük, “Hiç merak etmeyin, yeni tesislerimizde her türlü ihtiyacınız düşünüldü. Tüm alt yapısı ve sosyal alanları mevcut tesislerde dilediğiniz gibi giriş çıkış yapabileceksiniz. Devletin valisi olarak farklı söylemlere inanmamanızı istiyorum” dedi.
Yatılı bölge okulundaki incelemelerinin ardından Suruç’taki eski Çukobirlik depolarını da ziyaret eden Küçük, hazırlanan giyim mağazasını ve mutfakları inceledi. Buralarda çalışan görevlilere teşekkür eden Vali Küçük, çıkışta yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:
“Söz verdiğimiz gibi 25 Ocak itibariyle Suriyeli kardeşlerimizi yeni konaklama tesislerimize almaya başladık. Bugün yaklaşık bin kişiyi alıyoruz. Sonraki günlerde sayı artacak ve yaklaşık bir aylık süre içerisinde tesislerimiz dolacak. Türkiye’nin en büyük bu çadır kentinde bir şehirde olması gereken her şey mevcut. Sağlık merkezi, okullar, sosyal donatı alanları, spor alanları ve ailelerin kalacağı ısıtmalı çadırlar var. Bu tesis devletimizin ve milletimizin gücünü gösteriyor. İki aylık bir sürede 40 bin kişilik bir yeni şehir kurduk. Hayırlı uğurlu olsun.”
İnşa edilen tesisin Türkiye Cumhuriyeti’nin ve milletinin gönül zenginliğini de gösteren bir eser niteliği taşıdığını vurgulayan Vali Küçük, “18 Eylül’den bu yana komşularımıza kapımızı açtık. Suruç ve Şanlıurfa halkına müteşekkirim, halkımız bir destan yazmıştır. Tüm çalışanlarımız dört aylık sürede kahramanlık örneği sergilemiştir. Bu büyük badire olabilecek en alt maliyet ve sıkıntılarla çözüm noktasına gelmiştir” diye konuştu.
Tesislerle ilgili çıkan söylentilere de Suriyelilerin itibar etmemesi gerektiğini aktaran Vali Küçük, tesislerde kalacak olan kişilerin istedikleri gibi giriş çıkış yapabileceklerini, dışarıda çalışıp, akşam ailelerinin yanına dönebileceklerini ve bunları kendilerine verilecek olan tanıtım kartlarıyla yapabileceklerini kaydetti.
Vali Küçük’e incelemeleri boyunca Kaymakam Abdullah Çiftçi, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü ve yetkililer eşlik etti.
(İHA)