Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Başçı, "2015 yılı sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu görebiliriz" dedi. Faiz indirim sürecinin Ocak’ta başladığını ifade eden Başçı, sıkı duruşun ise süreceğini söyledi. Başçı küresel para politikasındaki ayrışmanın devamı sonunda piyasalarda oynaklığın arttığını belirtirken, gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarının dalgalı bir seyir izlediğini vurguladı.
Başçı, "Para politikasında temkinli yaklaşımın olumlu sonuçlarını almaya başladık. Enflasyondaki düşüş eğilimi bu aydan itibaren hız kazanacak. Faiz indirim sürecini Ocak ayından itibaren başlattık. Bu yıl sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu görmek mümkün. Petroldeki düşüş, enflasyon ve dış denge de ekonomiyi olumlu etkileyecek. Dış talepteki zayıflama eğilimi ile büyüme ılımlı seyrediyor" dedi.
Erdem Başçı, "Gerileyen petrol fiyatları, 2015’te birikimli kur etkisinin azalması, gıda fiyatlarının etkisiyle enflasyonda kayda değer gerileme bekliyoruz. Yıl ortasında yüzde 5 hedefine uyumlu seviyelere yaklaşacak. Çekirdek enflasyon eğilimleri düşmeye devam ediyor" dedi.
Merkez Bankası Başkanı, "İç talepte yaşanacak kademeli artışla büyümede ılımlı artış bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Başçı, "Kredilerde mevcut eğilimlerin önümüzdeki dönemde devamını öngörüyoruz. Bu da orta vadeli enflasyon baskılarını sınırlayacak, cari dengedeki düzelmeyi canlandıracak" dedi.
Erdem Başçı, "Cari açıkta iyileşmenin sürmesini bekliyoruz"
2015 yılında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 4.1 ile yüzde 6.9 aralığında seyredeceği ve orta noktanın yüzde 5.5 olacağı yönündeki beklentileri açıklayan Başçı, gıda enflasyonu tahminlerini ise yüzde 9 olarak bildirdi. Başçı ayrıca enflasyonun yılın üçüncü çeyreğine kadar gerileceğini, son çeyrekte artacağını öngördü. Başçı 2016 yılı için ise yüzde 3.2 ile yüzde 6.8 aralığında ve yüzde 5 orta nokta düzeyinde enflasyon beklentisi açıkladı.
(İHA)