TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, "Üniversite sınavında ilk 5 bine girip temel bilimleri tercih eden öğrencilerimize, aylık 2 bin lira burs vereceğiz" dedi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Arif Ergin, 2205 Lisans Burs Programına getirilen yenilikle lisans eğitiminde temel bilimleri seçen öğrencilere verilen ve aylık 2 bin liraya varan bursun kapsamını genişlettiklerini bildirdi. Gerekli şartları tutan öğrencilerin burs başvurularını beklediklerini belirten Ergin, başvuruların 9 Ekim 2015 tarihinde sona ereceğine dikkat çekti. Matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerin yüzyıllardır devam eden uygarlığın temel taşları olduğunu vurgulayan Ergin, "TÜBİTAK olarak, ülkemizin ihtiyaç ve önceliklerini göz önünde bulundurarak, teşviklerimizde revizyon ve yenilikler yapmaya devam ediyoruz" dedi.

BAŞVURULAR BAŞLADI
Başarılı öğrencileri, ilginin azaldığı temel fen ve sosyal bilimlere yönlendirerek, bu alanlarda yetkin bilim insanlarının yetiştirilmesini amaçladıklarını vurgulayan Ergin, bu yıl 2205 Lisans Burs Programı’na rekor başvuru beklediklerini söyledi. Ergin, başvuruların "https://e-bideb.tubitak.gov.tr/giris.htm" adresi üzerinden alınmaya başladığını açıkladı.
Son yıllarda öğrencilerin önemli kısmının temel bilimleri tercih etmediğine değinen Ergin, "Temel bilimler, uygulamalı bilim dallarına altyapı oluşturmasının yanı sıra bilimin üretimi ile bilginin kavramsallaştırılmasında çok önemli bir yere sahip. Bu sebeple de temel bilimler alanında yetişmiş insan kaynağı ülkemiz için özellikle kritik ve gereklidir. Bildiğiniz gibi, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) yarım asırdır ülkemizin bilim ve teknoloji alanında gelişmesinde en kritik rolü oynayan insan gücünün yetiştirilmesine katkı sağlıyor. İlköğretim düzeyinden doktora sonrası araştırmaya kadar, bilime ilginin tetiklenmesini ve insan kaynağımızın bilimsel araştırmalara yönelmesini teşvik ediyor" ifadelerini kullandı.

"İLK 5 BİNE GİREN ÖĞRENCİLERE AYLIK 2 BİN LİRA BURS"
"Üniversite sınavında ilk 5 bine girip temel bilimleri tercih eden öğrencilerimize, aylık 2 bin lira burs vereceğiz. Temel bilimleri tercih eden ikinci 5 bine de ayda bin 500 lira burs sağlayacağız" diyen Ergin, TÜBİTAK olarak Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları 2003-2023 Strateji Belgesinde de yer alan temel bilimlerin yaygınlaştırılması konusunun üzerinde hassasiyetle durulduğunu kaydetti.
Türkiye’nin dışa bağımlılıktan kurtulması için uygulamalı bilimlerle birlikte temel bilimlerin de gelişmesi gerektiğini vurgulayan Ergin, açıklamasını şöyle tamamladı:
"TÜBİTAK İDEB bünyesindeki burs ve destek programlarını, ülkemizin, gençlerimizin ve araştırmacılarımızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak iyileştiriyor. Bu kapsamda yapılan revizyonlardan önemli bir tanesi de, gençlerimizi temel bilimler alanlarında lisans eğitimi almaya teşvik etmeye yönelik yaptığımız çalışmalardır. Yapılan değişiklikle, öğrencilerimiz temel bilimleri ana dal olarak seçmese dahi burs alabiliyor. Örneğin, tıbbı tercih eden bir öğrencimiz yan dal olarak biyolojiyi seçerse ya da elektrik-elektronik mühendisliğini tercih eden bir öğrencimiz yan dal olarak fiziği seçerse aylık 750 TL’lik burstan yararlanabiliyor."
"2205 Lisans Burs Programı" kapsamında verilecek burslarla ilgili detaylı bilgiye TÜBİTAK’ın internet sitesinde ulaşmak mümkün.
(İHA)