Kıbrıs’taki görev süresinin sonuna gelen Amerika’nın Güney Lefkoşa Büyükelçisi John Koenig, Kıbrıs’taki sorunun bir işgal veya istila sorunu olmadığını söyledi.
Amerika’nın Güney Lefkoşa Büyükelçisi John Koenig, Güney Kıbrıs’ta bulunan Kıbrıs Üniversitesi’nde katıldığı bir sohbet toplantısında bir öğrencinin sorusuna karşılık Kıbrıs’taki sorunun 51 yıl önce başladığını ve 1974’te trajik bir dönemeç atlattığını belirtti ve Kıbrıs’taki sorunun bir işgal sorununa indirgenemeyeceğini kaydetti. Kıbrıs Rum Kesiminde İngilizce yayınlanan Cyprus Mail’in haberine göre Koenig, Rumların Kıbrıs sorunundaki düşüncelerinin Kıbrıslı Türkler tarafından paylaşılmadığını da anlatarak, kendisinin herhangi bir Kıbrıslı Türk’ten Adada bir işgal sorunu olduğunu duymadığını kaydederek, Rumların, Türklerle barış arayışında olmasından dolayı, Kıbrıslı Türklerin de görüşlerinin ne olduğunu anlaması gerektiğini kaydetti.
Adanın tarihin her döneminde adeta bir “kavşak” olduğuna değinen Koenig, Kıbrıslıların birbirleriyle farklılıklarına saygı gösterip bunları koruyabileceklerini, “liderliğin” çözüm yolunda büyük bir değişiklik yaratabileceğini kaydetti. Annan Planı’nın ardından geçen 11 yılda çok şey değiştiğini fakat ayrılığın köklerinin şimdi daha derinlerde olduğunu belirten Koenig, 2004 yılında “AB üyeliğinin süreci daha ileriye götüreceği” şeklinde abartılı bir inanış olduğunu ifade ederek, bunun da değişmiş olmasını diledi.
“AB Bakanı Volkan Bozkır’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş hakkındaki sözlerine” de atıfta bulunan Koenig, “Denktaş’ın on yıllar boyunca Kıbrıs sorununu sürüncemede tuttuğu gibi sözleri 10-15 yıl önce duyamazdınız” şeklinde konuştu. Kıbrıslılardan önlerine çıkan fırsatı iyi değerlendirip, daha iyi bir gelecek hayallerini gerçekleştirme çağrısında bulunan Koenig, her bir Kıbrıslının bu çabada bir rolü olduğunu, kendilerinin de Amerika olarak çözüm sürecini ellerinden geldiğince destekleyeceklerini söyledi.

KIBRIS SORUNUNUN İŞGAL SORUNU OLMADIĞINI SÖYLEYEN ABD ELÇİSİ KOENIG’E ELEŞTİRİ
Kıbrıs Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis “Kıbrıs sorununu öncelikle istila ve işgal sorunu görmüyorum” diyen ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi John Koenig’i eleştirerek, “Yıllardır Kıbrıs sorununda ilerleme sağlanmasını büyük ölçüde engelleyen bu tür açıklamalardır” dedi. Rum radyosu Hristodulidis’in, Koenig’in dünkü açıklamasını “tarihi olayları görmezden gelen ve tamamen ters” diye nitelediğini duyurdu.
Rum Sözcü; “Bu tür açıklamalar yürütülmekte olan diyalogda sorun yaratıyor. Yıllardır Kıbrıs sorununda ilerleme sağlanmasını büyük ölçüde engelleyen bu tür açıklamalardır. Koenig şahsi görüşünü belirtmiştir ama buna rağmen meseleyi ABD hükümetiyle konuşacağız” dedi.
(İHA)