Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Terör gruplarına yönelik de bizler pes edemeyiz. Bizler insani, vicdani görevlerimizi yerine getireceğiz” dedi.
Resmi temasları kapsamında Somali’nin başkenti Mogadişu’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına 27 Temmuz 2013’de Mogadişu’daki Türk Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren şehit polisi anarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onların bu gayretleri, fedakarlıkları, hizmetleri sayesinde bugün bu seviyelere geldik. Kendilerine en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Allaha hamdolsun 3 buçuk yıl önce verdiğimiz sözlerin tutulmaya başlandığını ve bunların ortaya çıktığını görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Önceki ziyaretimizden bu yana mevcut gelişmeler bizleri geleceğe yönelik umutlandırıyor. Bugün bakan arkadaşlarım, milletvekillerinden, basın mensuplarından oluşan heyetle bizler Somali’yi ziyaret ettik. Kardeşim Cumhurbaşkanım Hasan Şeyh Mahmud ile çok çok verimli bir ikili görüşme yaptık. Bu görüşmede ikili ilişkilerimiz, iş birliği alanlarımız, Somali’yi daha ileriye taşıyacak projeler neler hakkında görüştük. Ziyaretimiz vesilesi ile az önce hep birlikte şehadet ettik üç anlaşma imzalandı. Gençlik ve Spor Alanında İş Birliği Anlaşması, Deniz Ulaştırması Anlaşması, Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması. Bu anlaşmalar yeni bir safhaya geçeceğimizin işaretidir. Tabi bugün gerçekten en önemli iki açılışı yaptık ki, bir tanesi sözünü verip bugün de açılışını gerçekleştirdiğimiz 200 yataklı hastanedir. Son teknoloji ile teçhiz edilen hastane şu anda burada açılmış bulunmaktadır. Huzurlarınızda gerek Sağlık Bakanlarımıza, halef selef ve TİKA ile TOKİ’ye özellikle teşekkür ediyorum, yüklenici firmalara huzurunuzda teşekkür ediyorum” dedi.
Hastanenin iki ülke Sağlık Bakanlıkları tarafından idare edileceğini kaydeden Erdoğan, “İki ülke sağlık bakanlıklarının birlikte idare edeceği hastanemiz inşallah 5 yıl sonra tamamen Somali Sağlık Bakanlığı’na devredilecek. Bu arada yine Sağlık Bakanlığımız gerek doktor noktasında, gerek sağlık ekipleri, hemşireler noktasında burayı takviye edeceği gibi burası bir eğitim öğretim hastanesi sıfatıyla da görev ifa edecek. Somalili doktorlarımızın, hemşirelerimizin burası görev alacağı bir merkez haline gelecek. Tabi bir diğer önemli adım da Somali’nin de adeta aynası olan ve ülkenin imajına çok olumlu katkı sağlayacak olan Mogadişu Havaalanı yeni terminalinin açılışını bugün yaptık. Çok kısa zamanda tamamlanan bu terminal binası 300 kişiye istihdam sağlayacak. Şu an itibariyle günde 5 bin yolcuya hizmet verebiliyor ve Türk Hava Yolları bugünden itibaren haftanın her günü olmak üzere haftada 7 gün artık Mogadişu’ya sefer düzenleyecek. Bu arada Mogadişu Limanı yönetimini devralan Albayrak şirketimiz liman modernize çalışmalarını da bir taraftan sürdürüyor. Tabi Mogadişu Limanı çok çok stratejik bir yerde bulunuyor. Aynı zamanda tabi Somali Devleti için de çok önemli bir gelir kaynağını teşkil ediyor. Bu çerçevede şu an çalışmakta olan bu büyük konteynır limanı, bir vincini şu anda ilave ettiler, bir vincini de yine Şubat ayı içerisinde oraya ilave etmek suretiyle burada boşaltma yükleme noktasında çok çok hareketli bir liman haline gelecek” diye konuştu.

“10 BİN KONUT YAPMAK SURETİYLE ŞEHRİN GÖRÜNÜMÜNÜ DEĞİŞTİRELİM”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali ziyareti kapsamında bir mutluluğu daha yaşadığını ifade ederek, “Bugün bir mutluluğu daha yaşadık. Havalimanı ile şehir merkezine olan hakikaten 3 buçuk sene önce geldiğimizde yoktu. Bir harabeydi, bir sıkıntıydı. Ama şimdi bu yolun asfaltlanmış olarak bitmiş olması bizi ayrıca mutlu etti. Yani Türkiye olarak biz Somalili kardeşlerimize hizmet ürettik, dert üretmedik. Bu kardeşliğimizin bir gereğiydi, bunu yapmanın memnuniyeti içerisindeyiz. Yeterli mi değil. Bu dayanışmamız devam edecek ve büyükelçiliğimizin yeni hizmet binası çalışması da devam ediyor. Bizlere 80 bin metrekarelik bir alan tahsis ettiler. Bu alan üzerinde 10 bin metrekare kapalı alanı olan bir hizmet binasını gerçekleştiriyoruz. Bu dünyanın en büyük Türk büyükelçiliklerinden birisi oluyor. Bu büyükelçilik binamızda yine örnek, müstesna ve şu anda Somali’de zaten de bizim büyükelçilik binamız gibi bir bina yok. Bu alanda da atılan adımda yok. Tabi bu büyükelçi noktasında attığımız adımla da çok farklı bir gelişmeyi sağlarken, hala konteynırlar içerisinde bu hizmeti veren ülkeler de var. Bu vesile ile uluslararası toplumu Somali ile olan bağlarını güçlendirmeye davet ediyoruz. Somali’nin dertleri ile yakından ilgilenmeye davet ediyoruz. Donörler toplantısı yapmak sureti ile sonunda bir hiç çıkan değil, sonunda netice çıkan toplantılar istiyoruz. Somali yönetimiyle iş birliği içinde 3 yılı aşkın bir süredir Somali’de yeniden yapılanma sürecine katkı sağlıyoruz. Gerçekten burada ailelerinden fedakarca uzak, çalışan, gayret eden tüm kardeşlerime milletim adına teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“BİZLER İNSANİ, VİCDANİ GÖREVLERİMİZİ YERİNE GETİRECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretler kapsamında ebola ile mücadele amacıyla temin edilen yardım malzemelerinin de Batı Afrika’ya ulaştırıldığını belirterek, “Bu konuda Afrika ülkelerine desteğimiz devam edecektir. Tabi üzerinde durduğum hassas konulardan biri de şu. Sayın Cumhurbaşkanımızla onu da konuştuk. Diyoruz ki bir konut yapımına girelim ama önce büyükşehir planlaması da yapalım. İlk etapta 10 bin konut yapmak suretiyle şehrin görünümünü değiştirelim. Burada 45 metrekarelik, 65 metrekarelik, 85 metrekarelik alt gelir gruplarına yönelik bir adım atabiliriz. Bu konunun detaylarını değerli mevkidaşımla görüştük. İnanıyorum ki 1 ila 2 yıl içerisinde biz bu 10 bin konutu hazırlar ve Somali’ye kazandırırız. İşin ikinci etabını farklı bir şekilde planlayıp, ondan sonra yola devam ederiz. Ben tekrar bu misafirperverliğe, şahsım, heyetim adına teşekkür ediyorum” açıklamalarını yaptı.
Türkiye’nin terörle iç içe yaşayan bir ülke olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benzer sıkıntıları ülkemizde yaşadık ve bu sıkıntılar var diye Türkiye’nin 81 bir kısma gidip de bir kısmına gitmemek gibi bir algılayaşımız olmadı. Hepsine gittik, hepsinde de yatırımlarımıza devam ettik, halen de devam ediyoruz. En doğudan en batıya kadar, en kuzeyden en güneye kadar. Aynı şekilde Somali’de de attığımız bu adımlara devam edeceğimizi söyledik. Terör gruplarına yönelik de bizler pes edemeyiz. Bizler insani, vicdani görevlerimizi yerine getireceğiz ve bu görevleri yerine getirirken şehitlerimizde olacaktır. Ama unutmayalım ki şehadet sadece o kardeşlerimiz için olur diye bir şey yoktur. Aynı şey Allah lütfederse bizim için de olabilir. Onlardan kaçmak, çekinmek diye de bir hakkımız yok. İnandığımız bu yolda çekinmeden bu yolculuğumuzu, bu insanlara hizmet aşkımızı gerçekleştireceğiz. İşte bu tabloyu görüyorsunuz. Bu tablo, iki site içinde yaşayan insanlara karşı sessiz, duyarsız kalırsak bunun hesabını Türkiye olarak veremeyiz. Onun için buradayız. Bugün bu adımları attık, inşallah bundan sonra da devam edeceğiz” dedi.
(İHA)