Türkiye’de gerçekleştirilen 26.dönem milletvekilliği genel seçimlerinde AK Partinin yüzde 49,5 oranında oy almasının yankıları Almanya’da devam ediyor.
Alman Resmi televizyonu ARD sabah haberlerinde ilk haber olarak AK Partinin başarısını verirken seçimleri yorumlayan uzmanlar, AK Partinin 7 Haziran’a nazaran daha sıkı bir çalışma yaptığını ve MHP’nin muhafazakâr oylarını almayı başardığını ifade ettiler. ARD, haberde AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun hep birlikte yeni bir anayasa yapma çağrısını kurulacak yeni hükümetin masadaki önemli bir dosyanın olacağını izleyicilerine aktardı.
Almanya’nın bulvar gazetelerinden, Ertuğrul Özkök’ün de yazı yazdığı Bild gazetesi Türkiye’deki seçimleri gazetenin ikinci sayfasından okuyucularına duyurdu. Gazete, “Erdoğan’ın partisi oyların çoğunluğunu aldı” üst başlığını kullanırken, haberin başlığında ise “Türkiye daha otoriter bir rejime mi gidecek?” ifadelerine yer verdi. Gazete, “Sultanın Zaferi” “Türkiye’deki parlamento seçimlerinde İslami Konservatif Partisi AK Parti oyların büyük çoğunluğunu aldı” yorumunu yazdı.
Frankfurter Rundschau gazetesi de Türkiye’deki seçimleri “AK Partinin Zaferi” başlığı ile okuyucularına duyurdu. Gazete, “Erdoğan’ın partisi yapılan seçimlerde aldığı başarı ile ülkeyi tek başına yönetecek. Süpriz netice ülkeye sükûneti getirebilecek mi?” sözlerine yer verdi. Gazete seçimlere iki sayfa yer ayırarak Türkiye’nin önündeki AB üyeliği, mülteci sorunu gibi sorunları, bölgesel gelişmeleri ele alarak Gezi eylemlerinde öncülük yapan Mücella Yapıcı ile yaptığı “Sivil bir darbe yaşıyoruz” başlığındaki söyleşiye yer verdi.
Süddeutsch gazetesi ise Türkiye’deki seçimleri birinci sayfadan okuyucularına duyurdu. Gazete, Erdoğan’ın partisinin kesin zaferi ile verdiği haberin devamında ise AK Parti yeniden salt çoğunluğu ele geçirdi. Alınan seçim sonuçlarında tek başına anayasayı değiştirmenin mümkün olmadığını yazan gazete, ancak yeni hükümetin masasındaki önemli dosyaların başında yeni bir anayasa olduğunu aktardı.

HAZIMSIZ DIE WELT
Die Welt gazetesi seçimleri birinci sayfadan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın posterini taşıyan AK taraftarlarının coşkusunu gösteren bir fotoğrafla manşetten okuyucularıyla paylaştı. Gazete, Erdoğan’ın partisinin yeniden salt çoğunluğu ele aldığını, aldığı oy oranıyla 320’ye yakın mecliste sandalyeye sahip olduğunu yazdı. Haberin devam sayfasında ise “Yeter” başlığı ile seçim haberi okuyuculara duyuruldu.
Frankfurter Allgemeine, AK Parti mutlak çoğunluğu aldı başlığı ile Türkiye’deki seçimleri birinci sayfadan verdi. Gazete, HDP’nin kıl payı barajı aşarak meclise girmeyi başardığını yazdı. AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Konya konuşmasından detaylar aktaran gazete, Davutoğlu’nun “Bu başarı halkın, seçmenin başarısıdır. Bize yaşattığınız bu başarıdan dolayı size teşekkür borçluyuz” sözlerine yer verdi.
(İHA)