İsveç’te Dünya Su Haftası etkinlikleri kapsamında bu akşam yapılacak olan Stockholm Gençler Su Ödülü Yarışması’nda Türkiye’yi Kuleli Askeri Lisesi 11. sınıf öğrencileri Mehmet İkiz ve Yunus Emre Bozkurt temsil edecek.
İsveç’te ’Su ve Kalkınma’ temasının işlendiği Dünya Su Haftası geçtiğimiz günlerde kapılarını ziyaretçilerine açmıştı. Başkent Stockholm’de bulunan International Konferans Merkezi’nde yapılan etkinliğe 120 ülkeden aralarında araştırmacılar, akademisyenler, projelerini de getiren gençler olmak üzere bin 500 kişi katılıyor. İsveç’te kutlanan Dünya Su Haftası kapsamında bu akşam Stockholm Gençler Su Ödülü Yarışması gerçekleştirilecek. Yarışmada ülkemizi, geçtiğimiz aylarda yapılan Türkiye Gençler Su Ödülü Proje Yarışması birinciliğini kazanan Kuleli Askeri Lisesi 11. sınıf öğrencileri Mehmet İkiz ve Yunus Emre Bozkurt temsil edecek. Bu iddialı yarışmanın birincisine 5 bin dolarlık ödül, Velihat Prenses Victoria tarafından takdim edilecek.
Yarışmada ülkemizi temsil edecek Yunus Emre Bozkurt, “Biz bu projede sulardaki atık maddeleri yok etmesi için bazı maddeler belirledik. Bu maddelerin özelliği atık maddeleri çekmesi. Yeni kullanım alanı için bazı deneyler yaptık. Bu maddelerin atık madde çekip çekmediğini ölçtük. Bu projemizde mısır püskülü kullandık. Biliyorsunuz mısır bizim ülkemizde çok önemli bir tarım ürünü. Çiftçiler mısır püskülünü yakıyorlar. Fakat mısır püskülü atık maddelerin çekiminde çok yüksek kapasiteye sahip. Eğer devletimiz mısır püsküllerini satın alırsa ülkemiz için büyük gelir kaynağı olur” dedi.
İki genç, 25 farklı ülkeden gencin katıldığı yarışmada iddialı olduklarını belirtti.
2009 yılında Dünya Su Haftası kapsamında gerçekleştirilen Stockholm Gençler Su Ödülü Yarışmasını lise öğrencisi Ceren Burçak Dağ, yağmur suyundan elektrik enerjisi üreten projesi ile kazanmıştı.
(İHA)