Kahramanmaraş’ın Kalekaya Mahallesinde yaşayan vatandaşlar, beton yapıların insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle evlerinde ve inşaatlarında tamamen toprak kullanıyor.
Kahramanmaraş il merkezine 65 kilometre uzaklıkta bulunan 12 Şubat ilçesinin Kalekaya Mahallesinde evler ile caminin topraktan inşa edildiği görülüyor. Toprak evde yaşamaktan memnun olduklarını söyleyen vatandaşlar, atalarının yaşadığı bu evleri bırakıp betonarme bina yapmak istemiyor. 120 hanenin yaşadığı mahallede toprak evler sayesinde insanların sağlıklı ve uzun yaşadığını iddia eden bölge sakinleri, Türklerin tarihteki yaşam tarzlarını korumaya çalıştıklarını söylüyor.
Toprak evde yaşamaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Kalekaya Mahallesi Muhtarı Mehmet Biricik, “Biz yerimizden memnunuz. Burasının havası temiz, suyu soğuk, evlerimiz toprak ev, ata, dede evlerimiz. Büyüklerimizin evini zaten terk etmek bize çok yakışmayan şey. Bir denizde balık dışarı çıkar, nasıl yaşamazsa biz de aynen öyle oluruz” diye konuştu.
Mahalle sakinleri, Kahramanmaraş il merkezinden birçok misafir ağırladıklarını ifade ederek, her insanın bir gün doğduğu memleketlerine döneceklerini söyledi.
(İHA)