Edirne’de 80’lik nineler, evlerindeki işi gücü bırakıp mahallerindeki parkın çöplerini temizlemek için kolları sıvadı.
Edirne Şükrüpaşa Mahallesi’nde yaşayan çevre gönüllüsü 80’lik nineler, 7 senedir her gün çevre temizliğini yapmak için mahalle muhtarlığının bulunduğu parka geliyor. Sadece bununla yetinmeyen gönlü genç doğa dostu nineler, pet şişelerden artan mavi kapakları ve atık pilleri apartmanlarının önüne astıkları şişelerde biriktiriyor. Ellerinde temiz poşetleriyle çocuk oyun alanı dahil olmak üzere parkın dört bir köşesini temizleyen 80’lik nineler, maddi bir beklentileri olmadığını, gençlere ve halka örnek olması için bu işi yaptıklarını söylüyor.

"ÇÖP TOPLAMAK İÇİMİZDEN GELİYOR"
Edirne’de oğlu ve geliniyle yaşayan 82 yaşındaki Gülsüm Öztoprak, bu işten herhangi bir beklentilerinin olmadığını belirterek, "Temizliği seviyoruz. Bu içimizden gelen bir şey. Kimse bize buraya temizlememizi söylemiyor. Biz kendimiz temizlemek istiyoruz ve hiçbir şey de beklemiyoruz. 7 yıl önce geldiğimde bu arkadaşımla tanıştık. Her sabah ve akşam parka geldiğimiz zaman hangi çöpü görürsek alıp temizliyoruz" dedi.

GENÇ NESİLE ÖRNEK OLMAK İSTİYORLAR
Genç nesile örnek olmak istediklerini kaydeden Öztoprak, "Biz eski insanız, iyi yönümüzü göstermek zorundayız. Gençlik bizim yaptığımız bu işleri görürse belki bizden örnek alır diyoruz ama onların ne kadar gördüğünü bilmiyorum. Ama ben bu konuda gençlerin biraz gevşek durduğunu görüyorum. Çöpü görüyorum, alsanıza diyorum. ’Ya teyze boş ver, sana ne’ diyorlar. Gençliğin kafası bu şekilde" diye konuştu.

"TEMİZLİK BENİM İŞİM"
Öztoprak’ın 7 yıllık arkadaşı Bulgaristan göçmeni 80 yaşındaki Müzeyyen Tabakoğlu ise kendisinin daha önce temizlik görevinde çalıştığını belirterek, "Ben daha önce temizlik görevlisi olarak çalıştım. Çalıştığım yerde en temiz kat benim çalıştığım kattı. Bundan dolayı temizlik benim işim gibi. Çocukları çöp atarken gördüğümüz zaman kızıyoruz. Çekirdek yiyorlar yere atıyorlar kabuklarını. Gençlik biraz gevşek, yapacak bir şey yok" dedi.

"EDİRNE’YE ÖRNEK OLMALI"
Çevre dostu iki teyzeye de her seferinde destek olan Şükrüpaşa Mahallesi Muhtarı İrfan Tasmalı, teyzelerin Edirne ve Türkiye halkına örnek olması gerektiğini belirtti. Tasmalı, "Bu teyzeleri Edirne halkı örnek alsın. Çünkü çevresi temiz olanın evi de temiz olur, ruhu da temiz olur. Çevre ne kadar yeşil, temiz, bakımlı olursa, insanlar da o kadar huzurlu olur. Onun için her şeyi belediyeye, muhtarlığa veya diğer kurumlara bırakmamak lazım. Herkes çevresine duyarlı olursa, şehir de, sokak da temiz olur. Sadece bununla kalmayıp sokakta buldukları mavi kapakları topluyorlar, atık pilleri topluyorlar. Bu yaşlarında gençlere örnek olmak istiyorlar" şeklinde konuştu.
(İHA)