Neziha KARTAL / HABERTURK MAGAZİN
HABERTÜRK TV’nin fenomen programı ‘Öteki Gündem’in sunucusu Cansu Canan Özgen, başarısının sırlarını anlattı. Her bölüme ciddiyetle hazırlandığını söyleyen sevilen programcı, “Bir şey yaparken hep bir sonrakini hayal ettim, uğraştım ve başardım. Bugüne kadar ne hayal ettiysem oldu” diyor.
HABERTÜRK TV’nin başarılı programı ‘Öteki Gündem’in sunucusu Cansu Canan Özgen’le Taksim CVK İstanbul Otel’de bir araya geldik. Cansu Canan’la ‘Öteki Gündem’in başarısını, kariyerine nasıl başladığını, Talha Uğurluel ile birlikte çıkardığı kitabını ve özel hayatına dair merak edilenleri konuştuk. ‘Öteki Gündem’den önce Habertürk TV’de haber spikerliğine devam ettiği dönemde bu noktaya geleceğini hayal ettiğini söyleyen Özgen, “Hiçbir şey talep etmedim ama gelen fırsatları da asla reddetmedim. Bir şey yaparken hep bir sonrakini hayal ettim, uğraştım ve başardım. Bugüne kadar ne hayal ettiysem oldu” dedi.
‘Cevabını bilmediğim soruyu sormam ’
Habertürk TV’nin fenomen programı ‘Öteki Gündem’in sunucusu Cansu Canan Özgen, her bölüme büyük bir ciddiyetle hazırlandığını belirtirken “Konuklarımın beni konuk alabileceği düzeyde hazırlanıyorum. Cevabını bilmediğim soruyu sormam. Bu ukalalık değil ama konunun nereye gideceğini bilmem gerekiyor. Cevabı konuğun insafına bırakamazsınız” diyor.
Cansu Canan Özgen, ‘Öteki Gündem”e bağlılığını “Stüdyo benim evim. Seyircilerim ailem. Arkadaşım haline gelen seyircilerim var” sözleriyle anlatıyor.
İTÜ Maden Mühendisliği’ni kazanınca nasıl bir gelecek hayal etmiştiniz?
Her zaman tuttuğunu koparan, kendi kararlarını veren biriydim. Bölümü de ileride yönetici olurum diye tercih etmiştim. Uzun vadede hâlâ yöneticilik yapabilirim. Analitik düşünme yetimin güçlü olması ve pratik bir zekâya sahip olmam sosyal bilimlerden ziyade mühendislik okuma sebebimdi.
Maden mühendisi olarak çalıştınız mı?
Staj döneminde beş hafta yeraltında çalıştım. Kömür madenine girip işçilerle mesai yaptım. Başardım ancak anladım ki bu iş bana göre değil.
Sonrasında sizi spikerliğe yönelten şey ne oldu?
Küçüklüğümden beri modellik ve film teklifleri alıyordum. Bunu istemedim çünkü kamerayla o kadar sıcak bir ilişkim yoktu. Konuşma yeteneğiyle dikkat çeken bir kızdım. Diksiyon kurusuna giderken stajyer olarak gittiğim Beşiktaş TV’de ekran önüne çıktım. Başarılı oldum ancak sınavlarım başladığı için bırakmak zorunda kaldım. Habertürk’e gece spikeri arandığını duyunca gece olması bana cazip geldi ve başvurdum. Geceleri Habertürk’te spikerlik yapıp sabah okula gittim. Bir sene günde iki saat uyudum.
‘STÜDYO BENİM EVİM’
Spikerliğe başlarken buraya gelebileceğinizi hayal etmiş miydiniz?
Tabii ki ediyordum. Hiçbir şeyi talep etmedim ama gelen fırsatları asla reddetmedim. Çok çalıştım. Program yapmak konuya hâkim olmak ve kriz yönetmek demek. Bir şey yaparken hep bir sonrakini hayal ettim, uğraştım ve başardım. Bugüne kadar ne hayal ettiysem oldu. Ağzımdan çıkana çok dikkat ederim. Çünkü bilirim ki olacak. Hayallerim için mücadele ediyorum. Programcılığı haber spikerliğinden daha çok sevdim. Ancak uzak vadede ‘anchorwoman’ olmayı çok isterim. Ve çok da iyi yaparım.
‘Öteki Gündem’ neden bu kadar sevildi?
Programda doğallık ve samimiyet çok önemli. Normalde nasılsam ekranda da öyleyim. ‘Herkes beni izliyor’ dediğinde bitti, doğallığını kaybediyorsun. Başarımın tek sebebi samimiyet. Tabii ki çalışıyorum ama soru sorarken seyirciyi de düşünüyorum Evrimi konuşurken “Maymun neden maymun oldu?” diye sordum. Çünkü o an birçok kişinin aklından bu sorunun geçtiğini biliyorum. Evde sohbet ederken nasılsam ekranda da öyleyim. Çayımı içip kafamı kaşıyorum çünkü oynamıyorum.
‘BU İŞE HAYATIMIZI KOYDUK’ 
Zorlandığınız zamanlar oldu mu?
‘Öteki Gündem’ Türkiye’nin en iyi akademisyenleriyle herkesin anlayabileceği şekilde konuşulan bir program. İnsanlar merak ettiklerinin cevabını bizden öğreniyor. Biz bu işe hayatımızı koyduk. Sabahlara kadar uyumadık. Yayın ikide bitiyordu biz dörde kadar yayın analizi yaptık. Program müdürümüz Hülya Hanım yönetiminde başarıya odaklı bir ekibiz. Kişiler gelip geçicidir, asıl olan kurumlar ve markalardır. Biz ekipçe kardeş olduk. Hülya benim ikinci annem oldu. Stüdyo benim evim. Seyircilerim ailem. Arkadaşım haline gelen seyircilerim var. Bir amca 93 yaşında, her ay Bodrum’dan bizi ziyarete geliyor. Bu kadar geniş bir kitleye hitap etmek bir başarıdır. 
Spikerlik anlamında kimi beğeniyorsunuz?
Oprah Winfrey’i severim. Onu ABD başkanı da yanında taşır, sıradan bir vatandaş da derdini anlatmak için ona çıkar. Benim programımda da bu olabilmeli ve cumhurbaşkanı beni yanında isteyebilmeli. Önemli olan başarılı insanların yanında gözükmek değil, onların sizi tercih etmesi.
"Kendi gündemimizi kendimiz yaratıyoruz"
Programa nasıl hazırlanıyorsunuz?
Gündemden etkileniyor ve gündemle ilgili derinde kalan konuların altını çiziyoruz. Hocalarımız alanlarıyla ilgili bir gelişme olduğunda arıyorlar, hemen program ayarlıyoruz. Kendi gündemimizi kendimiz yaratıyoruz. Bizim programımız aydınlatıcı bir içeriğe sahip. Reyting kaygım yok zaten reytingimiz çok iyi. Konuklarımın beni konuk alabileceği düzeyde hazırlanıyorum. Cevabını bilmediğim soruyu sormam. Bu ukalalık değil ama konunun nereye gideceğini bilmem gerekiyor. İki bilenin sohbeti gibi düşünün.
Her konu için çalışıyor ve notlar alıyorsunuz. Haftada kaç kitaba göz gezdiriyorsunuz?
Haftada dört kitap bitiriyorum. Her konu için ekip olarak en az 20 kaynak tarıyoruz. Öncesinde de haftada bir kitap bitiren biriydim. Babamın kitaplarını çalmakla geçmiş bir çocukluğum var. Bu yüzden bunları aşkla yapıyorum. 
‘Öteki Gündem’ hayatınızda neleri değiştirdi?
Kitaplarla yaşamaya başladım. Algılarım sadece program odaklı olmaya başladı. Rüyamda bile kitap görüyorum. Artık beni takip eden geniş bir kitle var. Başkalarına göre yaşamayı öğrendim. Çevremde bilirkişi haline geldim. Arkadaşlarım ben varken yorum yapmaktan kaçınıyorlar. 
Programda uzaylılar, kıyamet gibi ilginç konular konuşuyorsunuz. Sonrasında bunlar hayatınızı etkiliyor mu?
Programdan sonra algılarım değişti. Bildikçe bakış açım değişiyor. Geçenlerde komplo teorisyenleriyle birlikteydik. Programda ‘Su içmeye korkar noktaya geldim’ dedim. Komplo teorisyenleriyle programdan sonra şirazem kayıyor.
‘Başucu serisi yapacağız ’
Talha Uğurluel ile ‘Osmanlı’nın Şifreleri’ kitabına imza attınız. Fikir nasıl ortaya çıktı?
Seyircimiz yayın sırasında not tutuyordu. Ders gibi her programın notlarını paylaşıyorlardı. Ben de zaten çalışırken not tutuyordum. Fikir de buradan çıktı. Programlarımız birer başucu kitabı haline geliyor. Talha Bey’le bunun temelleri geçen yıl atılmıştı ama öncesinde hazırlanmak istedim. Doğru soru sorabilmek adına Osmanlı Devleti’yle ilgili 13 tane kaynak okudum.
Devamı gelecek mi?
Bu bir seri olacak. ‘Öteki Gündem’cilerin en sevdiği konuklar ve en merak ettiği konularla bir başucu serisi yapacağız. ‘Osmanlı’nın Şifreleri’nin de devamı gelecek. Programa bağlı kalmadık bu kitapta, konuşmadıklarımızı da konuştuk.
"İşim hayatım oldu"
Programa hazırlanırken en çok hangi konuda zorlandınız?
Konu tarih olduğunda üç kat fazla çalışıyorum. Tarihi çok seviyorum ama diğer konulardan daha zor.
Birçok konu içinde sizin ilginizi çeken konular hangileri?
Mühendis olduğum için teknik bilimlerde daha rahat oluyorum. Tarihte daha çok çalışmak bile güzel geliyor. Komplo teorilerinden de müthiş zevk alıyorum çünkü konunun nereye gideceği hiç belli olmuyor, hayal gücü sınırsız. 
Ekranda konulara hâkimiyetiniz çok beğeniliyor. Günlük yaşamınızda da kontrolü elinde tutan biri misiniz?
Günlük hayatımda bıcır bıcır biriyimdir. Günün her saatinde yüksek enerjiye sahibim. Herkesin dünyasında yeterince derdi var, bir de ben olumsuz enerji vermek istemem. Sorunlarımı içimde yaşarım, insanlara yansıtmayı sevmem. Ben her şeyin zamanla olacağına inanırım. Tanıştığım kişiye ne olumlu ne de olumsuz bir değer yüklemeden tanımaya çalışırım. İnsanlar sıfırdan başlar. 
Özel hayatınızda da durum böyle mi?
İlk görüşte aşk olmaz. Heyecanlanabilirsiniz ama o kişi sizin kalbinizi de kırabilir. Tanımak gerekiyor. Şu an bir ilişkim yok. Gece ikide yayını biten, dörtte işten çıkıp eve sabah gelen bir kadınım. Bu herkesin kabul edebileceği bir şey değil. İşim hayatım oldu. 26 yaşındayım ve evlilik uzak geliyor.