Konya’nı Beyşehir ilçesinde Fen Lisesi öğrencileri, kapkaç olaylarının önüne geçmesi düşünülen için özel çanta tasarladı.
Beyşehir Fetullah Bayır Fen Lisesi öğrencileri tarafından açılan TÜBİTAK Bilim Fuarı’nda sergilenen ve en çok ilgiyi gören projelerden birisi olan “kork benden hırsız” isimli proje, hayata geçirilmesi halinde kapkaç olaylarına sona erdirmesini ya da azaltması bekleniyor. Türkiye’de son yıllarda hızla artan hırsızlık ve kapkaç olaylarına karşı caydırıcı olabilmesi amacıyla düşünülerek tasarlanan özel çanta, içerisinde yüklü para taşınması halinde kumandasındaki düğmesine basıldığında titreşerek, hırsız ya da kapkaççıya anlık korku ve heyecan vererek paniğe kapılmasına yol açıyor. Çantanın çalışma prensibi bununla da bitmiyor. Yüksek sesle etrafa gürültü yayan ve çevreyi dumanla kaplayan çanta, hırsızın önünü görmesine engel olarak kaçıp kurtulmasına imkan vermiyor.
TÜBİTAK Bilim Fuarı Proje Sorumlusu İsmail Yapıcı, kapkaç olaylarının önüne geçmek ya da en aza indirmek amacıyla tasarlanan içerisinde birbirine zıt prensiple çalışan iki motorun bulunduğu özel çantanın kapkaça imkan tanımadığını söyledi. Para ya da kıymetli eşyaların bu çanta içerisinde taşınması halinde, çanta sahibinin kumandası yardımıyla titremesini, etrafa duman salgılamasını ve yüksek gürültü çıkarmasını sağlayabildiğini belirten Yapıcı, “Hırsız ya da kapkaççı önünü göremeyeceği için hareket edemiyor ve dolayısıyla hemen yakalanabiliyor. Böylece kişi, mağdur olmaktan kurtuluyor” dedi.,
(İHA)