İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Aşkın Haluk Yıldırım’ın kurduğu online eğitim sitesi; Google, Harvard, MIT, Kaliforniya Berkley üniversitelerinin dünya çapında ortaklaşa geliştirdiği uzaktan eğitim sistemine rakip oldu.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aşkın Haluk Yıldırım, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı projeleri kapsamında online eğitim sitesi kurdu. www.ileriegitim.com isimli site için kurs verilecek derslerin görüntüleri green box tekniğiyle titizlikle çekildi. Alanlarına göre uzman eğitmenler tarafından site üzerinden verilen eğitimlerde, sanattan, hukuka kadar bir çok kurs yer alıyor. Google, Harvard, MIT, Kaliforniya Berkley üniversitelerinin dünya çapında ortaklaşa geliştirdiği uzaktan eğitim sistemine rakip olan sitede eğitimlerini tamamlayan kişilere sertifika veriliyor. Sitenin mimarı Yrd. Doç. Dr. Aşkın Haluk Yıldırım, sitede yer alan eğitimlerden hukukçudan çiftçiye kadar bir çok meslek grubunun faydalanabileceğine belirterek "Alanlarından uzman eğitmenlerden tamamen ücretsiz veya düşük maliyetli kurs alabiliyorsunuz. Bu kursları tamamladığınızda elde ettiğiniz sertifika ve katılım belgeleri hem kişisel gelişiminize hem de kariyerinize büyük katkı sağlıyor. Projenin dünya çapında yaygın ve bilinen benzerlerini UDEMY ve EDX girişimleri olarak örneklendirebiliriz. Biz bu projelerin bir sentezi olabilecek ilk aşamada ulusal düzeyde hizmet veren bir proje başlattık. Projenin ikinci safhasında hedefimiz projeyi uluslararası bir boyuta taşımaktır. Proje halihazırda Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Bölgesi (DEPARK) bünyesinde yürütülüyor" dedi.

ÜNİVERSİTE SERTİFİKALI
Platform üzerinde yer alan kursların bazılarının sertifikaları çeşitli üniversiteler tarafından verildiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:
“Platform olarak buna aracılık ediyoruz. Aynı zamanda özel kuruluşlarla da işbirliği yapıyoruz. Sağlıktan sanata, spordan hukuka bir çok eğitim online platformumuzda yer almaktadır. Hukuk alanındaki eğitimler üzerinden örnek verecek olursak; eğitim paketini alıyorsunuz. Bu paket içinde 10 ayrı bölümde konular işleniyor. Ceza hukuku, Anayasa hukuku gibi. Satın aldığınızdan itibaren bu eğitimleri istediğiniz zaman, istediğiniz kadar izleyebilirsiniz. Bu platform hem eğitimi sizin zamanınıza göre hazırlıyor, hem de eğitim süresince yaptığını harici masrafları kısıtlıyor. Bir de canlı derslerimiz var. Onlar da belirlenen takvimle online olarak sunuluyor.”
Sistemin ’eğitmen olun’ diye bir çağrısı olduğunu ifade eden Yıldırım, eğitmenler tarafından ücretli veya ücretsiz iki grupta verilen kursların teknik masraflarının platform tarafından karşılandığının altını çizdi. Yıldırım sözlerini şöyle devam ettirdi:
“Eğitmenlerimiz ilk olarak bir demo çekiyor. Bunun üzerine eğitim vermek için gerekli kriterlere uyanların çekimlerine başlanıyor. Teknik desteği biz platform olarak sağlıyoruz.”
(İHA)