Ege Bölgesi’nden ihracatçıların da yer aldığı Türk heyeti, Hindistan’da gerçekleşen ikili iş görüşmelerinden memnun ayrıldı.
Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliği ile 06 - 09 Nisan 2015 tarihleri arasında Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım’ın başkanlık ettiği Hindistan’ın en büyük kenti olan Bombay’a (Mumbai) yönelik gerçekleştirilen Ticaret Heyetine Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar da eşlik etti. Türkiye-Hindistan İş Forumu’nun ilk günü Bombay Ticaret ve Sanayi Odası’nın partnerliğinde Royal Bombay Yacht Club’da gerçekleşti.
Hindistan’daki ikili iş görüşmelerinin ilk günü önce Mumbai Ticaret Ateşesi Göktuğ Bayrı’nın, dünyanın 3. büyük ekonomisi kabul edilen Hindistan’ın ekonomik ve ticari durumu hakkında bilgi verdiği bir brifing düzenlendi. 1.3 milyarlık nüfusa sahip olan Hindistan’da 250 milyon orta-yüksek nüfus grubu insan yaşıyor ve yüksek gelir grubunun kalite ve marka bağımlısı olduklarını belirtebiliriz. Hindistan’ın hem ihracat odaklı hem ithalat odaklı bir ülke olduğunu söylemek isterim. Kotaların kaldırılması amacıyla çalışmalarımız sürüyor, gıdada istenildiği kadar yeterli değiliz. Ticarette kaotik bir durumu olsa da Hindistan, Ekonomi Bakanlığı’nın bildirdiği üzere hedef ülke sayılmaktadır. Ancak, fuar teşviklerine rağmen Hindistan’daki fuarlara katılımların azaldığını görmek üzücü. İnşaat sektörü fuarında geçen sene 12 iken bu sene 6 firma katıldı. Gıda fuarı da aynı şekilde, tanıtımda yeterli katılımı bulamıyoruz, her geçen gün fuara katılımlar azalıyor. Ürün gelmeli, katılımcı gelmeli. Türk ürünlerini tanıtmakta farkındalık yaratmak lazım” dedi.
“Gerçek ihracatçıyı nasıl anlarız?” diye soran Göktuğ Bayrı, ticari iş forumlarına katılmanın, iş heyetlerinde bulunmanın ve ikili iş görüşmelerinde yer almanın işbirliği geliştirmek konusunda çok önemli olduğunu kaydetti. “Hindistan’da doğru ithalatçıya ulaşmak, talep eden ihracatçı firmalara uygun yatırım ortamı yaratmak bizim amaçlarımızdandır” diyen Bayrı şöyle devam etti: “Mumbai ticaret heyeti için doğru bir yerdir. Gsyih’sinin yüzde 7’sini yapar. Tüm sanayi üretiminin çalışmalarının yüzde 25i buradan geçer. Dış ticaretinin yüzde 40’ı da Mumbai’den geçmektedir” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Ege İhracatçı Birlikleri heyetine başkanlık eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, İş Forumunda yaptığı konuşmada; "Dünyanın 7. büyük ülkesi olan 2016 yılında en hızlı büyüyen başlıca gelişen ülke olması beklenen Hindistan’a Hindistan pazarına girmek isteyen ihracatçılarımızla yaş meyve sebze, meyve sebze mamulleri, kuru meyve, zeytin-zeytinyağı, işlenmiş tavuk ürünleri ve mermer sektörlerinden temsilcilerle buluşmaya geldik. Geçtiğimiz yıl milli geliri 2 trilyon dolara ulaşan 2019 yılında 3 trilyon dolara ulaşması beklenen ekonomisindeki talep ve pazardaki potansiyelden daha fazla pay almak gerektiğine inanıyoruz. İşbirliklerimizi geliştirip her iki ülke arasında ticaret ve yatırımı artırmak ve iki ülkenin geleceğini daha ileri noktalara taşıyacağız” dedi.
Hindistan’a Türkiye’nin yaptığı ihracatın 565 milyon dolar seviyesinde olduğuna işaret eden Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ise, "Hindistan’a düzenlediğimiz bu ticaret heyetinin sadece iki ülke arasındaki ticarete değil, uzun vadede karşılıklı yatırımlara da katkı sağlayacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, “Türkiye’deki Yatırım Fırsatları” konulu bir sunum yapılarak, Hintli firmaların Türkiye ekonomisine ilişkin çeşitli soruları cevaplandırıldı. Ziyaretin ikinci gününde de Türk heyetinin Hintli iş çevreleriyle iş görüşmeleri, Mumbai Dünya Ticaret Merkezi’nde All India Association of Industries işbirliğiyle yapılacak.