İstanbul’da kanserojen madde içerdiği gerekçesiyle imha kararı alınan ayakkabıların imha edilmeden önce değiştirildiği ortaya çıktı.
Konu ile ilgili atık imha tesisi İZAYDAŞ’tan yazılı açıklama geldi.
İstanbul Erenköy Gümrük Müdürlüğü tarafından yapılan incelemeler sonucunda, Çin’den gelen 25 bin 510 çift ayakkabıda kanserojen bir madde olan azor boyaya rastlanmış ve ayakkabıların imhasına karar verilmişti. İstanbul’dan TIR’lara yüklenerek Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden olan atık imha tesisi İZAYDAŞ’a getirilen ayakkabıların, aynı markanın eski modelleri ile değiştirilmiş olduğu ortaya çıktı.
Konu ile ilgili olarak İZAYDAŞ tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Konunun tesisimiz sınırlarındaki süreci şu şekilde cereyan etmiştir: 12 Kasım 2014 tarihinde saat 16.29’da 05.11.2014 tarih ve 71 No’lu karar yazısı ile İZAYDAŞ’a gönderilen ayakkabıların imhası için tesise alınan iki aracın ilkinde T.C. GÜMRÜK-İST 01845901 numaralı mührün kırılarak, kolilerin yakma tesisinin imha başlangıç kısmı olan bunker bölümüne atılması esnasında İZAYDAŞ Atık Kabul yetkililerinin, Gümrük Muayene memurları ile birlikte dikkat ve titizlikle gerçekleştirdiği tespit sonucu, kolilerde bertaraf edilmesi amacıyla gönderilen gerçek ayakkabıların olmadığı, eski ve yırtık ayakkabıların bulunduğu görülmüştür. Tespit aşamasında altı palet (144 koli) ayakkabı yakma tesisinin bunker kısmına atılmıştır. Bunun üzerine imha işlemi durdurularak araçlar İZAYDAŞ sahasından çıkarılmıştır. Mührü kırılan araçtan dokuz tek ayakkabı ve bir ayakkabı tabanı Gümrük Muayene memurları tarafından numune olarak alınmıştır. Mührü kırılan araca geçici olarak ’Balnak 441195’ sayılı mühür takılmıştır. Tehlikeli atık bertarafında İZAYDAŞ olarak, şeffaf yönetim anlayışıyla çalışmalarımızı yasa ve yönetmeliklere uygun olarak titizlikle yerine getirdiğimizi kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız” ifadelerine yer verildi.
(İHA)