Hatay’ın İskenderun ilçesi Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, ilçede risk analizi kapsamında incelemeye aldıkları 2 konteynerde 98 bin TL değerinde hayali ihracatı ortaya çıkardı.
Ekipler, bir firmanın Almanya’ya ihraç etmek istediği "Sade lokum ve içme suyu" yükünü ihracat işlemi yönünden riskli olarak değerlendirdi.
Bunun üzerine firmanın işlemlerini inceleyen ekipler, ihracatçının Antalya’da ikamet etmesi, Şırnak’ın Cizre ilçesinden lokum cinsi ürünü ihraç amaçlı satın alarak, ilk defa İskenderun Gümrük Müdürlüğü’nden ihracat yapmak istemesi ve daha önceden farklı gümrük idareleri ve farklı şahıslar tarafından lokum ve şekerleme türü eşyalar ile içme suyu cinsi eşyanın aynı beyannamede beyan edilerek içme suyuna göre çok daha değerli olan lokum cinsi ürünün su ile yer değiştirilerek hile yapılabilmesi örneklerine istinaden 2 konteynerde inceleme yaptı.
Eşyaların bulunduğu konteynerlerde yapılan incelemede 600 koli içme suyu beyan edilmesine rağmen konteynerlerde 7 bin 198 koli içme suyu, 44 bin 493 kilo "sade lokum" beyan edilmesine rağmen konteynerlerde 840 kilo "sade lokum" bulundu.
İhracat beyannamesine göre 6 bin 598 koli "içme suyu" fazla ve 43 bin 653 kilo "sade lokum" cinsi ürünün eksik olduğu tespit edildi.
Bu yöntemle ihracatçı sade lokum yerine kıymeti çok daha düşük olan su ile yer değiştirerek devletten daha fazla KDV iadesi alacağı, imalatçı firmanın şeker kurumundan ucuz fiyatlı şeker alarak serbest dolaşıma sokacağı belirlendi.
İskenderun Sulh Ceza Hakimliğinin kararı gereği gümrüklenmiş değeri 98 bin 193 TL olan ürünlere el konulurken, olayla ilgili ise ihracatçı firma yetkilisi, ihracat beyannamesinde imzası bulunan gümrük müşaviri ve lokum imalatçısı hakkında İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.
(İHA)