Adana Büyükşehir Belediyesi teşebbüslerinden Beldetaş AŞ bünyesinde faaliyet gösterecek olan Beldetaş Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) açıldı.
Açılışa Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Halil Avşar ve belediye bürokratları katıldı. Açılış töreninin ardından Seyhan Oteli’nde Beldetaş OSGB tanıtımı gerçekleştirildi. Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri ve Beldetaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Fatih Karayandı, Türkiye’de 2008’de 865, 2009’da 1171, 2010’da 1444, 2011’de 1700, 2012’de 744, 2013’te 1235 ve 2014’te 1886 kişinin çeşitli iş kollarında meydana gelen kazalarda hayatını kaybettiğini açıkladı. Dr. Karayandı, “Belediyemiz bünyesinde de zaman zaman iş kazaları yaşanıyor. Eylül ayından bu yana İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdürlüğü, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’na bağlandı. Biz o günden itibaren belediyemizin çeşitli birimlerinde incelemelerde bulunup, toplantılar yapıyoruz. Belediyemizin çalıştığı alanlarda iş sağlığı ve güvenliği açısından daha güvenli bir ortam oluşturmak için, belediyemizin bürokratları bizimle iş birliği içindeler” dedi.
Beldetaş OSGB’nin kuruluş amacıyla ilgili de bilgi veren Dr. Fatih Karayandı, “Belediyemizde 5500 civarında hizmet alımıyla çalışan işçimiz var. 1200’ün üzerinde sözleşmeli ve kadrolu, 1000’in üzerinde de devlet memuru çalışanımız mevcut. ASKİ çalışanlarımız da var. Devlet memuru, kadrolu işçi ve sözleşmeli personelin dışında kalan ve hizmet alımıyla çalışan işçilerimize yönelik olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda gözden kaçan noktalar olduğunu tespit ettik. Aslında onlarla ilgili iş sağlığı ve iş güvenliği, hizmeti veren şirketin yerine getirmesi gereken bir sorumluluk. Ne yazık ki bu sorumluluğun tam anlamıyla yerine getirilmediğini gördük. Beldetaş OSGB’yi kurmadaki amacımız; belediye bünyesinde çalışan taşeron işçilerin iş sağlığı ve güvenliği açısından daha iyi bir ortam oluşturmak. İş yerlerinde elbette problem olacaktır. Önemli olan risk analizlerini yapıp, sorun yaratabilecek riskleri ortadan kaldırmaktır. Hizmet alımı yaptığımız şirketler, iş sağlığı ve güvenliği konusunda dışarıdaki OSGB’lerde, en ucuza bu sorumluluklarını yerine getirmeye çalışıyor. Kendilerini çok uyarmayan, sıkıştırmayan OSGB’lerle çalışıyorlar. Takdir Allah’ın ama biz olabilecek iş kazalarına karşı Allah’ın bize verdiği aklı kullanmalıyız. Biz bu mantıkla yola çıktık. Tehlike arz eden iş yerlerimiz var. Yol, asfalt şantiyesi, itfaiye, halk ekmek, makine ikmal gibi bölümlerimizde daha titiz davranmalıyız. Beldetaş AŞ ve Beldetaş OSGB olarak amacımız, belediyemizi, çalışan dostu bir belediye haline getirmek. Çalışanlarımızın güvenliğini başkalarına emanet etmeyeceğiz. Beldetaş OSGB, Türkiye’de kamuda açılan 2. OSGB. Amacımız para kazanmak değil, çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliği açısından daha sağlıklı bir hizmet almasını sağlamaktır. Kısa vadede Büyükşehir’e, orta vadede ilçe belediyelerimize ve Adana’ya sınırı olan illerdeki belediyelere, uzun vadede ise tüm kamu kuruluşlarına bu hizmeti vermektir” diye konuştu.
Daha sonra Beldetaş OSGB İşyeri Hekimi Sorumlu Müdür Dr. Hakan Gergin Beldetaş OSGB’nin gerçekleştireceği faaliyetlerle ilgili bilgi verdi.