Biliyorsunuz bu köşeden zaman zaman yarı zamanlı çalışma ile ilgili gelişmeleri sizlerle paylaşıyorum.
2016 yılında yapılan yasal düzenlemeden sonra uygulamayla ilgili yönetmelikler de peş peşe çıkıyor. Önce işçilerle ilgili yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre özel sektördeki anne babaların doğum izinlerinden sonra yarı zamanlı çalışma imkanları başlamış oldu. İşçilerle ilgili yönetmeliğin detaylarını da ilk kez bu köşeden duyurmuştuk.
Uzun zamandır memur okurlarımdan sıkça sorular geliyor. İşçiler için çıkartılan yönetmelikten sonra memurlar için de düzenlemenin yapılması merakla bekleniyordu. Bu konuda yönetmeliğin tüm hazırlanma aşamalarını da bu köşeden sizlerle paylaşmıştım. Son olarak Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu da TV'de katıldığı programda tasarının Başbakanlık'a gönderildiğini ve imzaya açıldığını da duyurdu.
Öyle görünüyor ki bakanların imzalarından sonra son düzenlemelerle birlikte bu yönetmelik de yürürlüğü kısa süre içinde girecek ve memur anne babalar için de yarı zamanlı çalışma başlayacak.

OKULA KADAR İZİN VAR

Yönetmeliğin içeriği ile ilgili bilgiler de bize ulaşmaya başladı.
Bunları bölüm bölüm sizlerle paylaşıyorum. Özellikle memur anne babaların aynı anda yarı çalışmadan yararlanabileceği ve çalışma saatlerinin herkese göre farklı ayarlanabileceği konuları çok önemli.
Doğum yapan memurun yarı zamanlı çalışma dönemi doğum sonrası analık izninin veya kullanılan diğer analıkla ilgili izinlerin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağını takip eden aybaşına kadar olan dönem olacak.
Eşi doğum yapan memurun yarı zamanlı çalışma dönemi, babalık izninin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağını takip eden aybaşına kadar olan dönem olacak.
İlgili yönetmelikte normal haftalık çalışma süresi 6578 sayılı yasanın 99. maddesinde memurlar için belirlenen süre olarak belirleniyor. Buna göre de memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre cumartesi ve pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.

NASIL BÖLÜNECEK?

Yarı zamanlı çalışma hakkından yararlanacak memurun haftalık çalışma süresi normal haftalık çalışma süresinin yarısı kadar düzenlenecek. Yani 40 saatlik çalışma süresi 20 saat olarak uygulanacak.

Yarı zamanlı çalışacak memurun haftalık çalışma süresi haftada üç günü ve günde sekiz saati aşmamak kaydıyla günlere bölünebilecek. Bu şekilde memurun günlük çalışma süresi eşit olabileceği gibi farklı da belirlenebilecek.

Memurun haftalık çalışma süresi günde 3 saatten az olmamak kaydıyla günlere bölünebilecek.
Bu bölme eşit bölünebileceği gibi, farklı da belirlenebilecek.

Memurlar yarı zamanlı haktan yararlanmak için 1 ay öncesinden kendi kurumlarına başvuracaklar. Kurumlar bu başvuruları uygunluk bakımından değerlendirip sonuca bağlayacak. Çalışma saatleri ve günleri ilgili kurum tarafından belirlenecek.

Yarı zamanlı çalışmada erkek ve kadın memur ayrımı olmayacak. Eşlerin her ikisi de memur ise yarı zamanlı çalışmadan her iki eş de aynı dönemde veya birbirini takip eden dönemde yararlanabilecek.

Yetkili amir, talep ya da ihtiyaca göre memurun çalışma saatlerinin başlangıç ve bitiş saatlerini ve usullerini Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki kere değiştirebilecek.

EK CETVELLER HAZIRLANIYOR

Yarı çalışma hakkından yararlanacak kurum ve kuruluşlarla ilgili cetveller de hazırlanıyor. İlgili kurumların da görüşleri alınarak hazırlanacak cetveller yönetmeliğin eki olarak yayımlanacak ve her kuruma göre özel şartlar da belirlenebilecek.

İŞÇİLERDE İSTİSNA İŞLER

Yarı çalışma hakkından işçi anne babalar da yararlanıyor.
Bu hakkın kullanılmasında bazı işyerlerinde işverenin onayı aranıyor. Bunların dışındaki işyerlerinde izin aranmıyor.
Yönetmelik izin gerektiren işyerlerini şöyle sıralıyor:

Özel sağlık kuruluşlarında mesul müdür, sorumlu hekim, laboratuvar sorumlusu ve sağlık hizmetinden sayılan işlerde,
Sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar hâlinde işçi çalıştırılarak yürütülen sanayiden sayılan işlerde,
1 yıldan az süren mevsimlik, kampanya veya taahhüt işlerinde,
İş süresinin haftanın çalışma günlerine bölünmesi suretiyle yürütülmesine nitelikleri bakımından uygun olmayan işlerde çalışanlar.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

01.02.1953 doğumlu olan annemin 788 gün ödenmiş sigortası var. Nasıl emekli olabilir? Esra KARAKAYA
Annenizin ilk sigortalı olduğu tarihi vermemişsiniz. Ancak 1999 sonrası ise emekli olabilmesi için çalışıp 7 bin gün biriktirmesi lazım. İsteğe bağlı ile ödemeye devam ederseniz bu kez Bağ-Kur şartları devreye girer ve tam emeklilik için 7200 gün gerekir.

10.05.1994 sigorta girişim. 1970 doğumluyum. 4000 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Nazım DEMİR
25 yıl 54 yaş ve 5675 gün şartlarınız var. 25 yıl şartı 2023'de dolacak. Priminizi tamamlayıp 2024'te doğum gününüzde emekli olabilirsiniz.

Faruk Erdem
 Yeniasır