Huzurevi ve bakımevi tesisleri günümüzde yaygın olarak hemen her şehirde bulunan kimi özel kimi kamuya bağlı olarak hizmet veren tesislerdir. Bu tesislerde yaşlı ya da hasta kimselerin bakımı ,hem sosyal ve ruhsal açıdan rehabilite edilmeleri, hem de sağlıkları için gereken bakımın eksiksiz olarak yerine getirilmesi amaçlanır.

İki tesis de temelde yaşlı veya hasta kimselere konaklayacakları, hayatlarının devamını ya da belirledikleri süre boyunca iyi kalitede yaşamalarını sağlayacak şekilde dizayn edilen bir nevi yeni yaşam alanları olmaktadır.

Kimi tesislerde huzurevi ve bakımevi kısımları tek çatı altında toplanabildiği gibi kişilerin sürekli bakıma ihtiyaç olup olmamasına göre yerleştirme yapılabilir. Elbette tek çatı altında bulunmayan ve sadece huzurevi ya da bakımevi olarak hizmet veren kuruluşlar da mevcuttur.

Huzurevlerinde konaklayan kimselerin yaşlı olduğuna rastlanırken, hasta ve bakıma ihtiyacı olanlar genellikle bu kısımda misafir edilmez. Huzurevleri daha çok yalnız yaşamak yerine kendileri ile aynı durumda olan yaşlı kimselerin bir arada bulunduğu kısımdır. Burada konaklayan kişiler kolayca sosyalleşebilir, huzurevinin verdiği imkânlar sayesinde etkinlik saatlerinde kendi hobisiyle ilgili ve kendi gibi ilgilenen diğer huzurevi sakinleriyle keyifli vakit geçirebilir, yemekler belirli saatlerde verildiği için düzenini kolayca kurabilir ve zamanını dilediği şekilde geçirebilir.

Elbette huzurevlerinde konaklayan kişilerin de belirli bir yaşın üzerinde olmasından ötürü her zaman müdahaleye hazır sağlık personelleri ve sağlık ekipmanları hazır bulundurulur. Ayrıca günlük tansiyon ve sağlık durumu incelemeleri de yapılır. Ancak bakımevindeki sağlık hizmetleri gibi sürekli bakım sunan bir ortam genellikle bulunmaz.

Bakımevlerindeki hizmetler huzurevinde sunulan hizmetlerin daha kapsamlısı olarak düşünülebilir. Burada sağlık hizmetleri sürekli olarak verilir ve her misafire hastalığıyla ilgili en küçük ayrıntı hakkında bilgi sahibi olunarak daha profesyonel sağlık hizmeti verilir.
Örneğin bakımevlerinde yemek saatlerinin düzenli olmasının yanı sıra, kişinin hastalığına göre yiyip yiyemeyeceği besinler belirlenerek daha özel bir servis sunulur. Bunun yanı sıra hastalıkların yayılması ya da sürekli bakıma ihtiyacı olan misafirlerin daha konforlu ve rahat yaşamaları açısından odalar tek kişilik ve tuvalet banyo dahil olarak dizayn edilmiş olabilmektedir. Bakımevlerinde her misafirin ihtiyacı olan egzersiz hareketleri ve fizik tedavi çalışmaları uzman sağlık personellerin anlık kontrolleri dahilinde gerçekleştirilir.

Sonuç olarak iki tesis arasındaki fark temel olarak konaklayacak kişilerin sağlık durumları ile ilişkilendirilebilir. Ancak odaların konumu, tek kişilik-çok kişilik olması, her tesise göre farklılık gösterebilen ve dolayısıyla fiyatlara da yansıyan hususlardır.
Yakınınız ya da kendiniz için huzurevi mi yoksa bakımevi mi daha uygun diye düşünürseniz bakmanız gereken öncelikli koşullar tesislerin konumu, sunduğu hizmetleri, fiziki koşulları (yeni bina, eksiksiz ve yeni mobilyalarla döşenmiş odalar), sosyal aktivite ve açık hava egzersizleri için yeterli alan imkanı, şehir merkezine kolay ulaşılır olması ve ücreti olmalıdır. Bu hususların ardından ihtiyaç olan hizmetlere göre bakımevi ya da huzurevi tercihi yapılabilir.