Futbola Bayrampaşa’nın amatör ekiplerinden Altıntepsi Makelspor’da başlayan milli yıldız Arda Turan, Barcelona’ya transfer oldu.
İstanbul Bayrampaşa’da 8 yaşında futbola başlayan, Galatasaray’ın ardından Atletico Madrid’de yıldızlaşan Arda Turan’ın son durağı İspanyol devi Barcelona oldu. Katalan ekibi, milli oyuncunun transferi için kulübü ve kendisi ile anlaşma sağlandığını açıkladı. Son İspanya ve UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonunun yolunu tutan Arda Turan’ın kariyerinde zorlu virajlar bulunuyor.

"12 YAŞINDA GALATASARAY’A TRANSFER OLDU"
Arda Turan, İstanbul Bayrampaşa’da 30 Ocak 1987 tarihinde, Adnan ve Yüksel Turan çiftinin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Turan, futbola 8 yaşındayken doğup büyüdüğü Bayrampaşa’nın Altıntepsi mahallesindeki amatör takımı Altıntepsi Makelspor’da başladı. 12 yaşındayken, Galatasaray’a transfer oldu.
Galatasaray forması ile ilk resmi maçına, 22 Ocak 2005 tarihinde Bursaspor ile oynanan Türkiye Kupası karşılaşmasının 60. dakikasında, Ayhan Akman’ın yerine oyuna dahil olarak çıktı.

MANİSASPOR’A KİRALANDI
2005-2006 sezonunun ikinci yarısında Manisaspor’a kiralandı. Manisa’da ilk resmi maçına Ankaragücü ile deplasmanda oynanan mücadelede çıkan milli oyuncu, 2-0 kazanılan karşılaşmada hem kulüp kariyerindeki hem de Süper Lig’deki ilk golünü attı.
Genç oyuncu Fenerbahçe ile Manisaspor arasında oynanan karşılaşmayı izleyen dönemin Galatasaray Başkanı Adnan Polat’ın dikkatini çekmeyi başardı. Dönemin yönetiminde yer alan Adnan Sezgin’e ’Kim bu çocuk’ diye soran Polat, Arda’nın kendilerinden kiralık gittiğini öğrendi ve sezon sonunda takıma dönmesi talimatını verdi.

22 YAŞINDA KAPTAN OLDU
Yıldız oyuncu, Manisaspor’da geçirdiği başarılı yarım sezonun ardından Galatasaray’a geri döndü. Eric Gerets yönetimindeki Galatasaray’ın 9 Ağustos 2006 tarihinde, Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Mlada Boleslav karşısında 5-2 kazandığı karşılaşmada 2 gol atıp 1 asist yaparak Galatasaray’daki ilk golünü kaydetmiş oldu. Galatasaray’ın Kayserispor’u 4-0 mağlup ettiği karşılaşmada Galatasaray forması ile Süper Lig’deki ilk golünü attı.
2009-2010 sezonunda, 22 yaşındayken Galatasaray Futbol Takımı’nın kaptanlığına getirildi ve Galatasaray’ın 10 numarası ona verildi. Arda Turan, Galatasaray forması ile birer Süper Lig, Türkiye Kupası ve Türkiye Süper Kupası şampiyonluğu yaşadı.

YURT DIŞINA GİDEN EN PAHALI TÜRK
2011 yılının Ağustos ayında, 12 milyon Euro bonservis ücreti karşılığında İspanyol kulübü Atletico Madrid’e transfer oldu. Bu transferle birlikte Türkiye’den yurt dışına transfer olan en pahalı Türk futbolcu unvanını kazandı.
Madrid ekibindeki ilk resmi maçına 28 Ağustos 2011’de, Osasuna ile oynanan La Liga karşılaşmasında çıktı. İspanyol ekibindeki ilk golünü 30 Kasım 2011 tarihinde, Avrupa Ligi’nde Celtic ile oynanan karşılaşmada attı. Atletico formasıyla La Liga’daki ilk golünü ise 11 Aralık 2011 tarihinde, ligde oynanan Espanyol karşılaşmasında filelere gönderdi. Gregorio Manzano’nun yerine Diego Simeone’nin getirilmesiyle Turan’ın kariyeri de yükselişe geçti. Atletico Madrid’de oynadığı sezonlarda birer La Liga, UEFA Süper Kupası, İspanya Kral Kupası, İspanya Süper Kupası ile UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğu yaşadı.
2015-2016 sezonu öncesinde 41 milyon Euro bonservis bedeli karşılığında bir başka İspanyol takımı Barcelona’ya transfer oldu ve en pahalı Türk futbolcu unvanını elde etti.
2006 yılından beri Türkiye A milli takım forması giyen Arda Turan, 82 maçta 14 gol atma başarısı gösterdi.
(İHA)