Galatasaray Erkek Basketbol Takımı, geçen sezon Anadolu Efes’te forma giyen yıldız pota altı oyuncusu Stephane Lasme ile 1 senelik prensip anlaşmasına vardı.
Aralık 1982’de Gabon’un Port-Gentil şehrinde dünyaya gelen Lasme basketbola 14 yaşında okul sonrası programı için çok genç sporcuların katıldığı Aveley Club’da koç Onanga Maxwell gözetiminde başladı. 16 yaşında milli takıma seçilen Lasme 1998-2003 arası beş sene koç Arimbi Nkolo ile çalıştı. 2000-02 arasını Ebolo Firmin’in antrenörlüğünü yaptığı Leon MBA High School’da geçirdi. 2002 FIBA Afrika Kulüpler Şampiyonası’nda Capo Liberville için oynadı ve 2005’te Gabon adına FIBA Afrika Şampiyonası’nda mücadele etti. Şubat 2003’te Amerika’ya hareket eden Lasme, kuzeninin yardımıyla Boston’da bulunan Emmanuel College’da oynamaya başladı. New Jersey’de yapılan bir turnuvada Massachusetts Minutemen koçu Steve Lappas’ın dikkatini çekti.

BİYOLOJİ EĞİTİM ALDI
Massachusetts Üniversitesi’nde 2003-07 yılları arasında oynayan ve biyoloji eğitimi alan Lasme freshman sezonunda senior sezonuna doğru sürekli bir gelişim gösterdi ve kültür-dil adaptasyonunu da zamanla tamamladı. Junior sezonunda Atlantic 10 konferansı yılın savunmacısı seçildi. Son senesinde ise en iyi savunmacı olmayı sürdürüp bu ödülle yetinmedi ve A-10 Yılın Oyuncusu ödülünü de koydu. Bu ödülü alanlar arasında Lasme’nin gençlik idollerinden biri olan Marcus Camby’nın yanı sıra David West, Cuttino Mobley, Marc Jackson gibi çok önemli isimler bulunmaktaydı. 13,5 sayı 9,5 ribaund ve 5,1 blok içeren ortalamalarıyla NBA zamanının geldiğini açıkça gösterdi. UMass tarihinin bir sezonda en çok blok yapan (168) oyuncusu olmayı başaran Lasme, NCAA tarihinin en çok blok yapan (399) 18. oyuncusu olarak da kayıtlara geçti. O dönem NCAA tarihinde tek sezonda (2006-07) dört triple-double yapan üçüncü isim olmayı başarmıştı. Diğer iki isim efsane oyun kurucu Jason Kidd (Cal, 1993-94) ve Ülkerspor’dan hatırladığımız Michael Anderson (Drexel, 1985-86) idi.

YUNANİSTAN LİGİ MVP’Sİ OLDU
Haziran 2007’de 2007’de NBA takımlarından Golden State Warriors tarafından 2. tur 46. sıradan draft edilen Lasme, Kasım ayında NBA Geliştirme Ligi’nde Los Angeles D-Fenders takımına transfer oldu. 2008 Mart ayında Miami Heat ile sözleşme imzalayıp yeniden NBA’e dönen başarılı oyuncu 15 maçta 20,2 dakika süre aldı ve 5,5 sayı 3,5 ribaund 1,5 blok ortalamaları yakaladı. Artık Avrupa’ya gitme vaktinin geldiğini düşünen Lasme 2008-09 sezonunu Sırbistan’ın Partizan takımında geçirdi. İlk Euroleague macerasına da burada atılan Lasme’nin ilk maçı 23 Ekim 2008’de Ergin Ataman’ın çalıştırdığı ve Sinan Güler’in kadroda yer aldığı Efes Pilsen karşısındaydı. Lasme maçı 11 sayı 14 ribaund 4 blok ile tamamladı ancak 61-60’lık yenilgiye engel olamamıştı. O sezon Euroleague’de maç başına 2,4 hücum ribaundu ortalaması ile bu kategorinin zirvesinde yer aldı. Bir sonraki sezon İsrail’in Maccabi Tel Aviv takımının yolunu tutan Lasme Haziran 2010’da Boston Celtics kampına katıldı ancak bu kararından Ekim’de vazgeçti ve Mart 2011’den itibaren NBA Geliştirme Ligi’ne Maine Red Claws ile geri döndü. 2011-12 sezonu başında tekrar Avrupa’ya dönerek İspanya’nın Obradorio takımına geçen Stephane Lasme’nin yolu bu kez Yunanistan’a düştü. Partizan ve Maccabi ile Euroleague’de üst üste iki sezon Euroleague’de son sekize kalma başarısı gösteren Lasme aynı dereceyi Eylül 2012’de bir senelik sözleşme yaptığı Diamantidis liderliğindeki Panathinaikos ile de sürdürdü. 2012-13 sezonunu 10 sayı 6,1 ribaund 1,9 blok performansıyla tamamlayan Lasme Euroleague’in En İyi Savunmacısı seçildi. Yunanistan Ligi MVP’si ve En İyi Savunmacısı ödüllerini de evinin bir köşesine yerleştirmeyi ihmal etmedi. Bu performansı Lasme’nin PAO ile bir senelik daha sözleşme uzatmasını sağlarken 2013-14 sezonunda da Spanoulis, Mirotic gibi isimlerin yer aldığı Euroleague En İyi İkinci Beş’e seçildi. Ocak 2014’te Laboral Kutxa’ya karşı 20 sayı üretip Euroleague kariyer rekorunu elde etti. Yunanistan Ligi’nde de En İyi Savunmacı ödülünü toplamayı sürdürdü. Geçtiğimiz sezonu Anadolu Efes’te geçiren Stephane Lasme maç başına 9,6 sayı 5,3 ribaund 1,3 blok üretmiş ve playoflarda ortalamalarını artırıp Trabzonspor Medical Park önünde 24 sayı 12 ribaund 3 asist içeren muazzam bir performans ortaya koymuştu. Lasme Euroleague’de sadece beş sezonda 123 maça çıkmış ve sezon başına neredeyse 25 maç ortalamayla oynayıp ne kadar tecrübeli ve hedeflerde sonuna kadar gidebilen bir takım oyuncusu olduğunu her defasında kanıtlamıştı.

KUPA KOLEKSİYONCUSU
Gittiği her takımda başarılarına bir yenisini ekleyen ve kupalar kazanmayı alışkanlık haline getiren Lasme, Partizan’da Sırbistan Ligi şampiyonluğu ve Sırbistan Kupası, Maccabi’de İsrail Ligi şampiyonluğu ve İsrail Kupası, Panathinaikos ile iki Yunanistan Ligi şampiyonluğu ve iki Yunanistan Kupası ve Anadolu Efes ile Türkiye Kupası sevinci yaşadı.
Lasme, Türkiye Basketbol Ligi’ne playoffların getirildiği 1983-84 sezonundan bugüne kadarki süreçte Galatasaray’a transfer edilen dördüncü Afrikalı (ülke vatandaşı) oldu. 2,03 metre boyunda olup dört numaralı pozisyonda görev yapıp pota altını domine eden Lasme, Avrupa’nın en önemli savunmacılarından biri olarak dikkat çekiyor.
(İHA)