Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, velilere, “Çocukları kahvaltısız okula göndermeyin” uyarısında bulundu.
Bilgili, çocuklarını saatinde okula yetiştirme telaşına giren annelerin, çocuklarının beslenmesine de özen göstermesini istedi. Sağlıklı bir sabah kahvaltısı olmadan güne başlanmaması gerektiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, “Çocuklar kahvaltı yapmazsa yorgunluk, dikkat dağınıklığı, baş ağrıları, algılamada yetersizlikler, isteksizlik ortaya çıkabilir. Uyku halinde dahi vücudumuzun enerjiye ihtiyacı vardır. Akşam yemeğiyle sabah kahvaltısı arasında gece boyunca 12 saatlik süre geçer. Bu süre zarfından vücut neredeyse sağladığı enerjinin tümünü kullanır. Üstüne bir de sabah kahvaltı yapılmazsa beyin için yeterince enerji oluşmaz. Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltısı yapan öğrencilerin okula devam ve okul başarılarının yapmayanlara kıyasla daha iyi olduğunu göstermiştir” diye belirtti.

NEDEN KAHVALTI ATLANIYOR?
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, kahvaltıların neden atlatıldığı konusunda şunları söyledi:
“Çocuk servise yetişecek, kahvaltıyı atlıyor. Anneler kıyamıyor 5 dakika daha uysun diye çocuğu geç kaldırıp, kahvaltıyı atlatıyor. Uyanır uyanmaz canı yemek istemiyor, kahvaltıyı atlıyor. Okulda açma, poğaça yemek daha cazip geliyor, kahvaltıyı atlıyor. Oysa çocuk kahvaltı yaparak vücudunun gün içerisinde enerjik olmasını sağlayacak yakıtını alıyor. Beynimizin enerji kaynağının karbonhidratlar olduğunu unutmayın, dolayısıyla güne başlarken yapılacak dengeli bir kahvaltı okul başarısını kesinlikle arttırır. Çocuklarınızı 15 dakika erken kaldırıp dengeli bir kahvaltı yapmasını sağlayın.”

KAHVALTIDA NELER OLSUN?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, kahvaltılarda 2 dilim tam buğday/çavdar/çok tahıllı ekmek, 1 tam ceviz veya 5-6 adet çiğ badem veya fındık, 1 dilim az yağlı beyaz peynir/süzme peynir/lor/keçi/dil/çeçil, 1 tam yumurta, 1 su bardağı elma-havuç suyu bulunmasını tavsiye etti. Son yıllarda çocukların kahvaltı tercihleri arasında tahıllı gevrekler büyük yer tuttuğunu anlatan Bilgili, “Ancak gevrek seçerken çok şekerli olmayan ve tam tahıllı gevreklerin tercih edilmesi gerekir. Çocuğun kahvaltı yapamadığı zamanlarda ise peynirli küçük bir sandviç hazırlanabilir” diye kaydetti.

"DENGELİ VE DOĞRU BESLENMEK ZİHİN PERFORMANSINI ARTTIRIR"
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, sağlıklı ve doğru beslenen çocuklarda zihin performanslarının daha iyi olduğunun yapılan çalışmalarla da kanıtlandığını anlatarak, “Çocuklara ara öğünlerde veya teneffüs aralarında abur cubur, bisküvi, çikolata yerine meyve, fındık, ceviz ve badem gibi hem vitamin hem de mineral içeren sağlıklı besinlerin yedirilmesi gerekir. Çocukların okul döneminde fiziksel aktiviteleri de yoğun olduğundan bu besinler onlar için doğru enerji kaynağı olacaktır” diye kaydetti.

BESLENME ÇANTASI İÇİN DOĞRU SEÇENEKLER
Saygılı, beslenme çantasında bulunması gereken doğru yiyecekler için de şunları ifade etti:
“Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış sebzeli, mantarlı veya tavuklu sandviç, 1 Ayran, 2 tane kuru kayısı, peynirli tost veya sandviç, 1 ayran veya süt, ceviz+incir, peynirli veya ıspanaklı gözleme veya börek, elma-havuç suyu, ton balığı ve söğüşlerle hazırlanmış bir sandviç, taze hazırlanmış meyve suyu, kuru üzüm+fındık, çikolatalı krep, süt, meyve.”
(İHA)