Obezite hastalık düzeyinde şişmanlığı ifade eder.

Obezite Nedir?


Obezite vücutta biriken fazla vücut yağının insan sağlığı açısından olumsuz etki oluşturacak seviyede fazla olmasıdır. Bir kişinin ağırlığı, kişinin boyunun karesine bölünür ve elde edilen ölçüm Vücut Kütle İndeksi’dir. Vücut Kütle İndeksi’nde (VKİ) genel olan indeksi 25 kg/m2 veya 30 kg/m2 ve üzeri olan insanlar obez olarak kabul edilir. Bazı Doğu Asya ülkelerinde daha düşük değerler kullanılıyor. Obezite birçok hastalığa sebebiyet vermektedir ve vücutta bulunan rahatsızlıkların ve hastalıkların zararlarını ve riskini artırmaktadır.

Obezitenin değerlendirilmesi ile yapılan ölçümlerde, erkeklerde bel ve kalça çevresinin 102 santimetreden büyük olması, kadınlarda ise bel ve kalça çevresinin 88 santimetreden büyük olması şişmanlığın göstergesi olmakla birlikte metabolik sendrom riskidir. Metabolik sendrom riski ise; diyabet, kolesterol, hiper tansiyon gibi hastalık riskleri obezitenin oranına göre artmaktadır. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmak obezite tedavi sürecini aksatabilmektedir. Bu yüzden Reçeteli obezite ilaçları kullanmak gereklidir.

Obezitenin Önemi


Obezite sebebiyle bir çok hastalığın ortaya çıkma oranı ciddi anlamda yüksektir ve obezite boyunca artmaya devam eder. Bu hastalıklar ile ilgili en çok bilinenler ise tansiyon, kolesterol, diyabet ve kalp-damar hastalıklarıdır. Bir çok bilimsel araştırma kilonun artışı ile kan basıncının yükselmesi arasında önemli bir ilişki olduğunu açıklar. Bu da şişmanlığa bağlı olarak kan yağlarının yükselmesi ile oluşturduğu damar sertliği, vücudun bir çok önemli bölgesinde damar tıkanıklığı ve kalp rahatsızlıklarını ciddi bir şekilde tetikler. Ayrıca kan şekerinin yükselmesi ile diyabet görülebilir ve diğer rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Akciğer yetmezliği, astım gibi nefes darlıkları uyku sırasında nefes kesilmelerine yol açabilir ve horlama gibi uyku problemlerini oluşturabilir. Hareket ederken ve egzersizler sırasında nefes darlığı yaratabilir. Obezite hastalığında ağırlığın artması ile vücudu taşıyan eklemlerin zorlanması veya ezilmesi, zedelenmesi gibi sonuçlarda hareket etmek zorlaşabilir ve zamanla daha fazla kilo alınma sebebiyet verebilir. Şişmanlarda mide ve hazımsızlık da sık sık görülebilir. Artan kan yağlarının oranları, artan kan basıncı veya bozulan damar kalitesi, bacaklarda kan göllenmesi ve hareketsizlik ile bacak damarlarında tıkanıklık meydana gelebilir. Bu tıkanıklıklarda kan pıhtılaşması meydana gelebilir, pıhtılaşan kanın aynı yerde birikmesi ya da koparak organlara yapışıp zarar vermesi meydana gelebilir.

Diyetlerle ve ilaçlarla obeziteye savaş açan kişilerin bir türlü olumlu sonuç alamaması da kişinin psikolojik ve fiziksel olarak da bitmişlik sendromuna girmesine sebep olabilir ve kişi yorgun düşebilir.

Obeziteye Neden Olan Faktörler


• Fiziksel aktivite eksikliği
• Hormonal ve metabolik faktörler
• Genetik etmenler
• Aşırı beslenme
• Yanlış beslenme alışkanlıkları
• Sigara ve alkol kullanımı
• Psikolojik problemler
• Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
• Doğum sayısı ve doğumlar arasındaki süre
• Yanlış diyetler
• Sosyo-kültürel faktörler gibi obeziteye neden olan pek çok etmenler bulunmaktadır.

Obezite Ameliyatları


Obezite ameliyatları iki farklı amaç için yapılır. Bunlar; mide küçültmek gibi kısıtlayıcı ameliyatlar ve bağırsakların bir kısmının alınması gibi emilimi azaltıcı ameliyatlardır. Peki obezite ameliyatı nasıl yapılır ?

1. Mide Kelepçesi Ameliyatı
Alınan gıdaları kısıtlamak amacıyla yapılan yaklaşık 1-2 saat süren bir ameliyat çeşididir. Mide kelepçesi ameliyatında obez kişi anestezi ile uyuşturulur ve uyutulur. Bir travma oluşma ihtimali oldukça düşüktür.

Ameliyat sırasında mideye bant takılır. Bu bant midenin üst tarafına takılır ve bu bant şişebilir, bu şekilde mide iki kısıma ayrılır. Midenin üst tarafında küçük bir bölüm, alt tarafında ise büyük bölüm vardır.

2. Tüp Mide Ameliyatı
Bu obezite ameliyatı mide küçültme olarak da bilinir. Cerrahi yollarla midenin %75’lik bir kısmı alınır. Kalan kısım bağırsaklara bağlanır ve mide kelepçesi ameliyatına göre geri dönüşü olmayan bir ameliyat türüdür.

http://www.ulusalobeziteveritabani.com/iletisim/