Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü yaban hayvanlarından insanlara bulaşan hastalıklar konusunda harekete geçti. DKMP hazırladığı kitapçıkla başta avcılar olmak üzere tabiatta vakit geçirmeyi seven vatandaşları bu hastalıklar konusunda bilgilendirmeyi hedefliyor.
Zoonoz ya da zoonotik hastalıklar, hayvanlar ve insanlar arasında geçiş yapabilen hastalıklar olarak biliniyor. Başta avcılar olmak üzere tabiatta zaman geçirmeyi seven bütün doğaseverlerin bu hastalıklar konusunda bilinç sahibi olmaları ve kendilerini korumalarını sağlamak için ‘Yaban Hayatı Bağlantılı Zoonotik Hastalıklar’ isimli bir kitapçık hazırlayan DKMP Genel Müdürlüğü bu kitabın dağıtımına başladı.

100 BİN KİTAPÇIK ÜCRETSİZ DAĞITILACAK
100 bin adet olarak basılan “Avcılar için Önemli Yaban Hayatı Bağlantılı Zoonotik Hastalıklar” kitapçığının dağıtımı il şube müdürlükleri vasıtasıyla ücretsiz olarak yapılacak.
Avcılık, bilindiği üzere, yaban hayvanları ile birebir temas halinde olmayı gerektiren bir aktivite konumunda bulunuyor. Avcılar hastalık etkenlerini taşıyan yaban hayvanları ile doğrudan temas etmekle zoonotik hastalıklara yakalanabiliyorlar. Öte yandan, enfekte av etlerinin usulüne uygun olmayan şekilde tüketimi de hastalıkların geçişine zemin hazırlıyor. Diğer yandan avcılığın vazgeçilmez bir parçası olan av köpekleri de zoonoz hastalıklara yakalanabiliyor ve sahiplerine bulaştırabiliyorlar. DKMP hazırladığı bu kitapçıkla risk grubuna giren avcıları bilgilendirmeyi hedefliyor.

TABİATTA VAKİT GEÇİREN İNSANLAR HASTALIK KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLECEK
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise sadece avcıların bu risk grubuna girmediğini ifade ederek, “Avcılar dışında tabiatta bolca vakit geçiren bütün kişilerin de bu hastalıklar konusunda şuurlu olmaları ve gerekli kişisel tedbirleri almaları çok önemli. Hazırlanan bu kitap ile bu hastalığa karşı vatandaşlarımızın bilgilenmelerini hedefliyoruz” diye konuştu.
(İHA)