partinin bu amaçla oluşturduğu Milli Mutabakat Komisyonu'nunda büyük ölçüde şekillenen ilk uyum paketinin bu hafta tamamlanması, sözkonusu paketin liderlerin onayının ardından da Meclis'e sunulması planlanıyor.

MYK'ya sunuldu

Referandumda kabul edilen anayasa değişikliği uyarınca seçim kanunlarında yapılan düzenlemelerin, bu düzenlemelerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılan seçimlerde uygulanamayacağına ilişkin anayasa maddesi, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve TBMM seçimlerine ilişkin olarak uygulanmayacak. Ancak yerel seçimlere yönelik düzenlemeler açısından 1 yıl şartı geçerliliğini koruyacak. Bu nedenle Ak Parti ve MHP kurmaylarının yer aldığı Milli Mutabakat Komisyonu, Mart 2019'daki yerel seçimlerde uygulanması istenilen düzenlemeleri öncelikli gündem yaptı. Süre sıkıntısı bulunmamasına karşın seçim ittifakı düzenlemesi de MHP'nin ısrarı ile öncelikli gündeme eklendi. Milli Mutabakat Komisyonu, bugüne kadar gerçekleştirdiği altı toplantı ve iki parti kurmayları arası resmi toplantılar dışında da yürütülen temaslar sonucu ilk uyum paketini büyük ölçüde şekillendirdi. Edinilen bilgiye göre sadece seçim ittifakıyla ilgili düzenleme kapsamında oy pusulasının şekli konusunda kurmaylar düzeyinde bir mutabakata varılamadı ve bu konu liderlere bırakıldı. Çalışmalarda gelinen nokta dün Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşitirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında değerlendirildi. Ak Parti kaynakları, bu değerlendirmenin ardından Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, ilk uyum paketi için bu hafta içinde bir araya gelebileceklerini ifade ettiler.

Parti kurmayları, sözkonusu görüşmenin haftasonundan önce yapılabileceğini söylerken, paketin kapsamının da iki liderin onayı ile netleşeceğine işaret etti. Ak Parti kurmayları, "İttifak konusunda iki lider düzeyinde zaten uzlaşma sağlanmış vaziyette. Oy pusulasının şekli gibi bir iki detay konuda görüşmeler sürüyor. Bunlar çok kısa sürede halledilebilecek meseleler. Son dakikada bir karar değişikliği olmazsa, ilk uyum paketi, seçim ittifakını ve yerel seçimlerle ilgili değişiklikleri kapsayacak şekilde TBMM gündemine getirilecek" bilgisini verdi.

Ak Parti grup yönetimi de ilk uyum paketine ilişkin takvim çalışması yaptı. Bu çerçevede paketin Şubat'ın son haftası ya da en geç 1 Mart'ta TBMM'ye sunulması halinde, 20 Mart'a kadar yasalaştırılabileceği hesaplandı. İlk uyum paketinde yer alması beklenen düzenlemelerden bazıları şöyle:

- Milletvekili seçilme yaşının ardından, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için de seçilme yaşı 18'e düşürülecek.

- Geçersiz oy kullanımının azaltılması amacıyla yerel seçimlerde tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.

- Muhtarlık seçimlerinde ara seçim sistemi kalkacak. Seçilme yeterliliğini taşımadığı anlaşılan muhtarların yerine ara seçime gidilmeyecek, seçimde en çok oyu alan ikinci aday muhtarlık görevini üstlenecek.

- Sandık kurulu başkanlarının seçiminde ilçe seçim kurulu başkanları söz sahibi olacak.

Şebnem Hoşgör

Milliyet