Muhalefet milletvekilleri tarafından göz yaşartıcı gaz atılarak engellenen Kosova Meclisi genel kurulu, 2 ay sonra ilk defa sorunsuz bir toplantı gerçekleştirdi.
Kosova ile Avrupa Birliği arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nı (İOA) oylamak için toplanan genel kurula muhalefet tarafından müdahale yapılmadı. AB ile ilişkiler söz konusu olunca muhalefet meclis genel kurulunda sorun yaşanmadı.
Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga’nın da hazır bulunduğu toplantıda, karşı ve çekimser oy olmaksızın, 86 evet oyu ile Kosova Meclisi milletvekilleri Kosova ile AB arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’na onay verdi. Anlaşmanın onaylanması ayakta alkışlandı.
AB ile Kosova arasında ortaklık temeline dayalı sözleşme ilişkilerini düzenleyen İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nı eleştiren ancak karşı çıkmayan muhalefet partileri, eleştirilerini yaptıktan sonra oylamaya katılmadı.
Oylama öncesinde anlaşmanın öneminden konuşan Kosova Başbakanı İsa Mustafa, anlaşmanın ülkenin demokratikleşmesine yeni kalite kazandıracağını belirtti. İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nın 500 milyon nüfuslu Avrupa pazarına erişmek, ekonomiyi ilerletmek, yabancı yatırımları çekmek gibi geniş imkanlar tanıdığını anımsatan Başbakan Mustafa, anlaşmanın, Kosova’nın hukuka saygılı bir devlet olarak AB ile ticaret ve ekonomik ilişkilerini geliştirme fırsatını verdiğini vurguladı.
Kosova Avrupa Entegrasyon Bakanı Bekim Çollaku da yaptığı konuşmada, anlaşmanın büyük kazanımları olacağını belirterek, “Anlaşmadan sağlanacak kazanımlar, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle bitmeyecek. Kosova’nın elde edeceği kazanımlar zamanla her alanda görülecektir” dedi.
Bir milletvekili hariç, muhalefet partileri milletvekilleri, 2 ay aradan sonra meclis genel kurul toplantısını engellemedi ancak oylamaya katılmayarak, salonu terk etti.
Muhalefet temsilcileri, gelecek toplantıları tekrar engelleyeceğini duyurdu.
(İHA)