Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın “Teşkilatlarımızda kapsamlı bir değişim yapmak zorundayız”, “Değişim zilleri tüm gücüyle çalıyor. Bize düşen bu çağrıya kulak vermektir.”, “Metal yorgunluğu var, teşkilatları yenileyeceğiz.”, “Milletimizin bizden beklentilerini karşılayabilecek donanıma ve dinamizme sahip arkadaşlarımızla yolumuza devam edeceğiz.”, “Ben belediye başkanıyım' havasından geçilmiyorsa yandık. 'E ben bakanım' yanından havasından geçilmiyorsa yandık. Yahu mütevazı ol. Öncelikle bizim AK Partililer olarak sapasağlam durmamız lazım. Bencillik batağında çırpınan defolu kişilerle böyle bir mücadeleyi yürütemeyiz"  gibi sözleri Ak Parti Malatya Teşkilatlarını harekete geçirdi. 

Değişimin ilçe kongreleriyle başlaması tahmin ediliyor. Ak Parti Malatya İl Başkanı Hakan KAHTALI’nın 3 Temmuz 2017 tarihinde kongre süreci başladığını ifade edip, delegelerin belirlendiğini ve değişime İlçe Başkanlıklarında başlanacaktır açıklaması yapılmıştı.

4 İlçe Başkanının, 5 İlçe Kadın Kolları Başkanının ve 7 İlçe Gençlik Kolları Başkanının değişime gidileceği, İl Kadın Kolları Başkanı Aynur OĞUZHAN’ın görevine devam ettirileceği, İl Gençlik Kolları Başkanı Enis AYDOĞAN’ın 30 yaş sınırını aşması sebebiyle, yeniden görev verilmeyeceği, İl Gençlik Kolları Başkanı olarak Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı’nın “Slogan gençliği istemiyorum, icraat gençliği istiyorum” sözleri; vasıflı, ehliyetli ve liyakati zengin olan bir adayın getirilmesi kamuoyunda büyük beklenti oluşturuyor.  

İl Başkanı Hakan KAHTALI’nın önüne iki şart konulduğu, ya İl Başkanı olarak göreve devam edilmesi istendi yada istifa edip, 2019’da yapılması planlanan Genel Seçimlerde Milletvekili aday adayı olunması istendi. Malatya İlinin iki anakent ilçesi olan Battalgazi ve Yeşilyurt İlçelerinde genel anlamda bir değişim söz konusu olmadığı aldığımız haberler arasında.

Battalgazi İlçesine Osman GÜDER başkanlığında devam edileceği, Battalgazi Kadın Kolları Başkanlığında değişime gidileceği, Battalgazi Gençlik Kolları Başkanlığında değişime gidileceği konuşulanlar arasında. Yeşilyurt İlçe Başkanı Muhammed Emin YALÇINKAYA’nın, İl Başkanı Hakan KAHTALI’nın tercihinden sonra kaderinin belirleneceği, Yeşilyurt İlçe Kadın Kolları Başkanı Esin TANRIVERDİ’nin görevini iyi bir şekilde icra ettiği için tekrar görevinde kalınması isteneceği, Yeşilyurt İlçe Gençlik Kolları Başkanı Abdulaziz ASLAN’ın yaş problemi sebebiyle görevine devam edemeyeceği, Yeşilyurt Gençlik Kolları Başkanlığına Yeşilyurt Gençlik Kurucularından teşkilattan gelen  Harun GÖKÇELİK isminin kulislerden konuşulan haberler arasında..