Şehir Tiyatroları sanatçıları, Levent Üzümcü’nün ihraç edilmesini yapılan basın açıklamasıyla kınadı.
İstanbul Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bugün bir araya gelen Şehir Tiyatroları sanatçıları, Levent Üzümcü’nün ihraç edilmesini kınadı. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu ve bazı sanatçıların hazır bulunduğu basın toplantısında, Levent Üzümcü’nün sahneye yeniden dönmesi için yasaları zorlayacakları vurgulandı. Şehir Tiyatroları Disiplin Kurulu Üyesi Ayşegül İşsever’in istifa ettiğini açıkladığı basın toplantısında, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yazıcıoğlu, “Tamamen belediye üst disiplin kurulu tarafından açılan soruşturma neticesinde kurumdan atıldığı bilgisi hem kamuoyuna hem tarafımıza tebliğ edilmiştir. Bilinmelidir ki bugün hem bizim açımızdan hem kurum açısından bir yas günüdür. Levent Üzümcü gibi bir değeri savunmak adına onunla aynı görüşte olmamız gerekmemektedir. Sadece onun yanında olmak değil, kendi görüşleri nedeniyle siyasi bir takım kararlar neticesinde mağdur konumuna sokulan her kişi için mücadele etmeye ve hakkını savunmaya devam edeceğiz. Bu karar yanlış ve antidemokratiktir” şeklinde konuştu.

"HER TÜRLÜ ADIMI ATACAĞIZ"
Süreçte gereken adımların atılmasının takipçisi olmaya devam edeceklerini kaydeden Yazıcıoğlu, hiçbir şekilde sanatın siyasete alet edilmesine müsaade etmeyeceklerini ifade etti. Yazıcıoğlu, “Yasal sınırlar içerisinde gereken her türlü adımı atacağımızı sanatçı ve bir aile olma sorumluluğu ile iyi günde de şimdi ki gibi en kara günlerde de dimdik durarak mücadele edeceğimizi belirtir, karardan sorumlu olan kişileri bu yanlışı düzeltmeyi davet ediyoruz” dedi. Anayasadaki ifade özgürlüğüne de vurgu yapan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, bu durumun çelişki içerdiğini anlatarak, “Devlet memuru politika yapamaz, politikaya giremez diyor. Anayasa da diyor ki; ifade özgürlüğü kişinin en tabii hakkıdır. Şimdi bu çelişki değil mi? Büyüklerimizin bu yasaya el atması ve sanatçının lehine el atması gerekiyor. Çünkü sanatçı kötü insan değildir, iyi insandır, duygusal insandır. Çoğumuz aile babasıyız. Bir baba olarak birçok babanın canı yanıyor bugün. Siyasilerin de canı yanıyor belki de. Bugün Levent’in iki çocuğuna kim hesap verebilir. ‘Baba sen neden sahnede değilsin artık?’ derse, Levent ne cevap verebilir” diye konuştu. Yazıcıoğlu, tiyatrocunun maaşının halkın vergileri ile verildiğini söyleyerek, “Şu da yanlış geliyor bana. Maaşını ben veriyorum, sus bir kenarda otur. Yok böyle bir şey. Bana maaşımı halkım veriyor. Hayır, ben bugün halkın vergileri ile ayakta duruyorum” dedi.
Basın toplantısında toplu halde giydikleri siyah kıyafetin sırrı ve Levent Üzümcü ile ilgili izlenecek bundan sonraki yol haritası sorulan Yazıcıoğlu, “Biz kuvvetlenerek oturuyoruz. Siyah giyinmemizin sebebi; sadece Levent’in aramızdan ayrılışı değil, son aylarda teröre prim veren insanları yadsımak ve kınamak adınadır. Ölümlerin son bulması adınadır. Teröre lanet adınadır ve terörü tahrik eden siyasileri de kınamak adınadır siyah giyinmemiz. İkincisi; yasaları zorlayacağız. Yasalarda ne var ne yok bizim lehimize, onu araştıracağız. Levent aramıza nasıl geri dönebilir onu zorlayacağız” ifadelerini kullandı.

İLK İSTİFA
Toplantı sırasında istifasını sunan Şehir Tiyatroları Disiplin Kurulu Üyesi Ayşegül İşsever, bu olayda Şehir Tiyatroları Disiplin Kurulu’nun by-pass edildiğini savundu. İki yıldır aynı kurulda görev yapan tiyatro oyuncusu, basın toplantısının ortasında söz alarak bulunduğu görevden istifa ettiğini açıkladı. İşsever, istifasına Şehir Tiyatroları Disiplin Kurulu’nun by-pass edilerek, Yüksek Disiplin Kurulu’nun devreye sokulmasını gerekçe gösterdi.
(İHA)