UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilen tarihi Ayasuluk Kalesinde restorasyon çalışmaları başladı.
İzmir’in Selçuk ilçesinde, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan tarihi Ayasuluk Kalesinde birinci etap restorasyon çalışmalarının startı verildi. Restorasyon kapsamında kale duvarları bakıma alınırken, kalenin etrafında da önemli düzenlemelerin yapılacağı ve seyir terasının iki yıllık projeye dahil edileceği öğrenildi.
Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı da, İzmir Valiliğinin desteği ile devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Bakıcı, Ayasuluk Kalesinin restorasyon ve düzenleme çalışmaları ile birlikte Selçuk’un dönüm noktası olacağını söyledi. Çalışmalar hakkında bilgi veren Bakıcı, iki yıllık projenin birinci etabında, seyir teraslarının yanı sıra yürüyüş yolları, ziyaretçi kapısının düzenlenmesi, otoparkın tekrar ele alınması gibi çalışmaların yapılacağını kaydetti.

İKİ YILDA TAMAMLANACAK
Ayasuluk Kalesindeki çalışmaların tamamlanması ile birlikte UNESCO’ya giren Efes’in önemli bir kısmının iyi bir şekilde ayağa kaldırılacağını, gezilecek, görülecek yerler arasında da çok daha etkin bir rol alacağına inandığını kaydeden Bakıcı, şöyle konuştu: "Tabii bu turizm açısından özellikle kültür turizmi ve inanç turizmi açısından önemli bir çalışmadır. Bununda katma değerinin sadece ekonomik olarak değil, her yönüyle yüksek bir getiri oluşturacaktır. İki yılda tamamlanması öngörülen projenin devamında Ayasuluk Kalesi içinde ikinci etap olarak devam edecek. Restorasyon çevre düzenleme ve aydınlatma projelerine uygun olarak tamamlanacak. UNESCO Dünya Kültür Mirası asıl listesine giren Ayasuluk tepesi ve çevresi Efes gibi dünya markası olacaktır. Yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olan Efes ve Meryem Ana’dan sonra Ayasuluk kalesinin de dünyada bir marka olabilmesi için kurumlar arası işbirliğimizi devam ettiriyoruz. Bu tür işbirliği ile ilçemizdeki tarihi değerleri marka yapma yolunda çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
(İHA)