I. Dünya Savaşı ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü vesilesiyle hatıra para seti ile pul basıldı.
I. Dünya Savaşı ve insanlık tarihinin gördüğü son göğüs göğse mücadele olan Çanakkale Savaşları’nı anmak üzere basılan hatıra paralarının tasarımlarında savaşın karanlık yüzünün karşı bir tavırla yansıtılması hedeflendi. Çanakkale Zaferi hatırası olarak basılan para setinde 10 farklı tasarım yer alıyor. Hatıra para setinde yer alan tasarımlar ise şöyle:
Gelibolu 2015 Hatıra Parası: Barışın simgesi olan güvercinin, savaşın gerçekleştiği topraklardan gökyüzüne taşıdığı bayrak, bu topraklarda savaşırken canını feda etmiş tüm askerlerin döktüğü kanın boşa gitmediğini, savaşın sonucunda kazananın barış ve dostluk olduğunu anlatmak üzere basıldı.

PARALAR VE TASARIMLARI
Çanakkale Mehmetçik Deniz Feneri Hatıra Parası: Çanakkale Şehitleri Anıtı ile birlikte Gelibolu yarımadasının en büyük anıtları arasında yer alan Mehmetçik Deniz Feneri’nin tasarımdan oluşuyor.
23 Nisan Barış Zirvesi Hatıra Parası: Çanakkale Muharebelerinde Türkiye’nin karşı cephesinde yer alan devletler ile kurmuş olduğu dostluk ilişkilerini ortaya koyan ve 23 Nisan 2015’te Çırağan Sarayında düzenlenen “Barış Zirvesi” anısına bastırıldı.
Hamidiye Kruvazörü Hatıra Parası: 1913’te, Ege ve Akdeniz’de olağanüstü güç koşullarda gerçekleştirilen Akın Harekâtında yer alan Hamidiye Kruvazörünün başarılarının anısına bastırıldı.
Midilli Kruvazörü Hatıra Parası: Alman ve İngiliz donanmalarının Adriyatik’teki karşılaşmalarının ardından 1914’te Çanakkale Boğazına girmesiyle Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındığı açıklanan tarihi geminin hatırasını yaşatmak için basıldı.
Muavanet-i Milliye Muhribi Hatıra Parası: Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz Goliath Zırhlısını Çanakkale’nin Morto Limanı’ndan yaptığı torpido atışı ile batıran ve savaşın sürecini büyük ölçüde değiştiren Muavenet-i Milliye Muhribi’ni anlam için bastırıldı.
Nusret Mayın Döşeme Gemisi Hatıra Parası: Çanakkale Zaferinin sessiz kahramanlarından biri olan Nusret Mayın Gemisi hatırası olarak bastırıldı.
Yavuz Muharebe Kruvazörü Hatıra Parası: Midilli gemisi ile birlikte Osmanlı İmparatorluğunun Almanya’nın müttefiki olarak I.Dünya Savaşı’na girişinde kilit rol oynayan Yavuz Kruvazörü anısına bastırıldı.

BARIŞ ZİRVESİNE ÖZEL ANMA PULU
Öte yandan, Çanakkale Savaşı’nda Türkiye’nin karşı cephede yer alan devletler ile kurmuş olduğu dostluk ilişkilerini göstermek adına 23 Nisan 2015’te İstanbul’da düzenlenen Barış Zirvesi anısına 2 farklı anma pulu, anma bloğu, ilk gün zarfı ile pul portföyü hazırlandı. Anma pulu için hazırlanan ilk gün zarfının damgası da Barış Zirvesi günü Beyoğlu PTT Merkezinde ve Zirvenin düzenlendiği İstanbul Kongre Merkezinde açılan geçici PTT ofisinde kullanıldı.
(İHA)