Büşra ve Kübra Sönmezışık, İkiz Aynası serisinin ikinci kitabı "Sanattan Portreler"de Türk halkının gelişim ve değişimine dünden bugüne büyük katkıda bulunmuş, her biri birbirinden farklı alanlarda başarı sağlamış sanatçıları ağırlıyor.
Edebiyat, sinema, tiyatro, resim ve müzik gibi konularda her biri kendi alanında uzman birbirinden renkli isim okuyucusuyla buluşuyor. İkiz Aynası serisinin ikinci kitabı ‘Sanattan Portreler’ Türk halkının gelişim ve değişimine ışık tutan farklı alanlarda başarı sağlamış isimleri bir araya getiriyor. Rengârenk sorulara verilen samimi cevaplar bir önceki kitabı aratmazken, eser Türkiye’de sanatçıların verdiği mücadelenin de bir nevi izdüşümü niteliğinde.
Ahmet Güneştekin, Ahmet Özhan, Amir Ateş, Anjelika Akbar, Ayla Algan, Ayten Gökçer, Cihan Aktaş, Fatih Erkoç, Gökhan Kırdar, Haldun Dormen, Hikmet Barutçugil, İsmail Acar, Kutluğ Ataman, Lale Mansur, Melihat Gülses, Sami Özer, Selda Alkor, Selim İleri, Tuluyhan Uğurlu, Uğur Işılak gibi farklı sanat ve fikir dünyasına sahip 20 kişiden oluşan “İkiz Aynası Sanattan Portreler”in önsözü Selim İleri imzasını taşıyor.
“İstanbul’daki elit ideolojiden sıkıldım. Türkiye’nin değişimine karşı direnç gösterilmek bana aptalca geliyor. İstanbul’un elit toplumunun içinde sıkışıp kalmak, kendimi o küçük leğenin içinde büyük balık gibi hissetmek istemiyorum”
Kutluğ Ataman
...
“Türk milletinin en üstün ırk olduğunu düşünmüyorum. Çünkü her ırkın içinde üstünler vardır, aşağılık olanlar vardır, yüceler vardır, cüceler vardır. Asıl olan ırkın üstünlüğü değil, insanın üstünlüğüdür. Peygamber efendimiz bunun ölçüsünü koymuştur. İnsanlar arasındaki üstünlük, sadece takva üstünlüğüdür.”
Uğur Işılak
...
Ben piyanoyu mümkün olduğu kadar hayatın içine taşımaya çalışıyorum. Çünkü elitist tavır sanatçıyı yok ediyor. Mozart’ı gömenler de elitistlerdir. Halk ve insanlık ne derse o olur. Müzik teorisyenleri ne derse desin bizim için önemli değil. Çünkü sonunda halkın dediği olur. Sanat bir propaganda aracı değildir”
Tuluyhan Uğurlu
...
“İçinden geldiğim toplumu iyi gözlemlemeye çalıştım. Herkes gibi batıya bakıp onların yaptıklarını yapmak yerine yerel olanla hareket ettim. Batı da bir evin penceresi müzeye bakıyorsa, benim evimin penceresi de boğaza, İstanbul’a ve on bin yıllık Anadolu’ya bakıyor. Her ne kadar Batı yanlısı eğitim Tanzimat’tan beri Türk toplumuna angaje edilse de kendi değerlerimizin var olduğu bilinciyle hareket etmeliyiz.”
İsmail Acar
...
“Türkiye’de kimse sanatçıya baskı yapıldı diyemez. Hangi devir olursa olsun sanatçı her zaman el üstünde tutulmuştur. Şu ana kadar hükümetin kaldırdığı bir oyun yok. Bize hiçbir zaman “Şu oyunu oynamayın” denmedi. Hiç ummasınız bir tek Bülent Ecevit oyunda müdahale etti. Necmettin Erbakan’dan da bize hiç böyle bir şey gelmedi. Bugün bize kimsenin karıştığı yok. Yalan mı söyleyeceğim!”
Ayten Gökçer
...
“Vatan sevgisini oyunlarımda mutlaka yansıttım. Mesela Ermeni sorununu konu edinen 1914- 1972 yılları arasında Van’da geçen bir oyun sahneye koydum. Yazdığım oyunlarda insan sevgisini ön plana çıkardım. Bence Kürtlük ve Türklük ayrımı ortadan kalkmalı. Hayatta en önemli şey insan”
Haldun Dormen
...
Ahmet Güneştekin ““Sanattaki ‘Beyaz’ kibri sevmiyorum””
Ahmet Özhan “Hala serseri ruhluyum”
Amir Ateş “Beste yapmsaydım köy ağası olacaktım”
Anjelike Akbar “Türkiye sevdalısıyım”
Ayla Algan “Ölmeden önce yapılacak çok iş var”
Ayten Gökçer “İyi bir hizmetçiyim”
Cihan Aktaş “Sanatın öncüleri siyasete kaydı”
Fatih Erkoç “Popüler müzik yaparak cazı sevdirdim”
Gökhan Kırdar “Geleceğin müziğini yapıyorum”
Haldun Dormen “Tiyatro da politik bir dil amaçlamadım”
Hikmet Barutçugil “Sanatkar irfan sahibi olmalı”
İsmail Acar “Hakikati resimlerimde bulmaya çalışıyorum”
Kutluğ Ataman “İstanbul’un elit ideolojisinden sıkıldım”
Lale Mansur “Başkalarına yapılan haksızlığa tahammülüm yok”
Melihat Gülses “Yemek masalarına şarkı söylemeyi reddettim”
Sami Özer “Musiki kal ilmi değil hal ilmidir”
Selda Alkor “Kendimi dizilerle keşfettim”
Selim İleri “Yalnızlığım olmasaydı yazar olamazdım”
Tuluyhan Uğurlu “Elitist tavır sanatçıyı yok ediyor”
Uğur Işılak “Osmanlı aşığıyım”
(İHA)