Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ilk adımını attığı bölge olan Tütün İskelesinde yer alan Atatürk ve 18 silah arkadaşı ile kendilerini karşılayanların balmumundan heykelleri, bakımları yapıldıktan sonra tekrar yerlerine konuldu.
Atatürk ve 18 silah arkadaşı ile kendilerini karşılamaya gelenlerin balmumundan heykelleri, 3 Nisan’da, Büyükşehir Belediyesi ekiplerince bakımları yapılmak üzere yerlerinden alındı. Heykellerin bakımları, ünlü heykeltıraş Adil Çelik tarafından kendi atölyesinde yapıldı. 40 gün süren bakım sonucu yenilenen heykeller, Büyükşehir Belediyesi görevlileri tarafından yeniden yerlerine konuldu.
Yapılan bakım çalışmaları hakkında bilgi veren Adil Çelik, “Heykelleri 3 Nisan günü atölyemize aldık. Yaklaşık 40 günlük bir bakım çalışmamız oldu. 24 heykelin bakım çalışmasını en kısa sürede yapmaya çalıştık. İlk önce bakım onarım olarak düşünüyorduk ama baya bir yenileme çalışmamız oldu. 19 Mayıs 1919’u en iyi anlatan panaromik bir açık hava müzesi burası. Bunu en iyi şekilde yansıtmamız gerekiyordu. Bu seferki yapmış olduğumuz çalışmalarda ilaçlama dediğimiz tekniği en son uygulamadık. Üzerindeki objeler daha doğal kalsın istedik. İlacın altında bir şeyleri kamufle etmektense bu şekilde daha naturel olsun istedik” dedi.

“TÜRKİYE VE SAMSUN İÇİN BÜYÜK BİR KAZANÇ”
Samsun Kent Müzesi’nin Avrupa’da 145 müze arasında başarılı ilk 6 müze arasına girmesini değerlendiren Adil Çelik, “Elbette Samsun adına, Türkiye adına güzel bir olay. Samsun Kent Müzesi; gerek Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Nemci Bey’in çabaları gerek Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Bey’in çabaları sayesinde çok titiz bir çalışma ile Avrupa’daki 6 müze arasına girmeyi başardı. Tabi ki bizlerde elimizden geldiğince eserlerimizle katkıda bulunmaya çalıştık. Herkesin bir emeği var orada. Bir bütünlük olması gerekiyordu müzede. Bizler sadece sanatsal çalışmalarında yer aldık. Diğer alanlarındaki her türlü meslek gruplarında çalışan arkadaşlarımız katkıda bulundu. Hepsi bir araya geldi bir entegre oluşturdu. Samsun Kent Müzesi, Samsun ve Türkiye adına çok önemli. Sanıyorum Türkiye adına Avrupa’dan böyle bir unvanı alan müze yok” şeklinde konuştu.
(İHA)