Irak’ta yıllardır var ve sadece harekete geçmek için birilerinin düğmeye basmasını beklediler. Aslında düşündüğümüzden daha tehlikeliler.
Önce El Kaide’yle beraberlerdi, sonra onlardan da ayrıldılar..  Esed’e karşı idiler, ondan da ayrıldılar. ÖSO’ye karşı savaştılar..
Dün PYD’ye de saldırdılar ve kamyoncular ve elçilik görevlileri kaçırılıyor.Halen bölgede çalışan birçok vatandaşımız bulunuyor ve onlardan da sağlıklı bilgiler alınamıyor…
IŞİD denilen örgütün içinde Türkler de var.. Müslüman Kürtler, Çeçenler, Orta Asya’dan gelenler, İstanbul, Ankara, Konya’dan gidenler var.. Orta Asya’dan gelenler, silahlı eğitim alıp, kendi ülkelerine dönüp, oradaki diktatörlüklere karşı savaş hayali kuruyorlar. Geldikleri gibi bu kaynaktan destek almayı, bu ilişkileri bağlantıları kullanmayı hayal eden kişiler bunlar.. Afganistan ve Bosna’dan sonra bu işler kontrolden çıktı.
Eskiden soğuk savaş döneminde bu işlerin tekeli soldaydı. Filistin onlar için adeta bir kamp yeri gibiydi.. Şimdi artık bütün İslam coğrafyasına yayıldılar. Çeçenistan, Suriye derken artık her yerde dini silahlı gruplar var..
IŞİD, Bağdat’a yaklaşmış durumda. Suriye’nin el altından desteklediği IŞİD’e karşı İran bölgeye savaşçılarını yönlendiriyor.
Çatışma Musul’da petrol bölgesinde yoğunlaşıyor. Arap aşiretleri belli bölgeleri kontrollerinde bulunduruyor. Kriz derinleşirse Irak bölünebilir endişesi var. IŞİD bunu gerçekleştirmeye çalışıyor gibi sanki.
Herkes olan bitenlerden ötürü sayın Ahmet Davutoğlu ile hükümeti suçluyor.Ama asıl suçlanması gereken kişileri göremiyorlar.
Dünyanın başına bu gâileleri açan George W. Bush’u veya Irak’tan askerini çekerken merkezi hükümeti Nuri el-Maliki gibi ‘mezhepçi’ bir başbakana bırakan Barack Obama’yla dışişleri bakanları Clinton ve Kerry’yi hesaba çekmek nedense gelmiyor.
Türkiye ‘oyun kurucu’ bir ülke değil; yani, gelişmeleri etkileyecek gizli-kapaklı entrikalarla dış politika yürütmüyor.
Artık aklınızı başınıza alın ve her olayın faturasını hükümete kesmekten ve bunun üzerinden nemalanmaktan vazgeçin.Ha,bir çözüm öneriniz varsa buyurun söyleyin onlarda uygulansın ama bana ve aklı selim düşünenlere göre bu hükümet zaten yapması gereken herşeyi yaparak doğru adımlar atıyor.
Ayça TETİK