Birkaç sene öncesine kadar bankalarda birikmiş borçları olup, borçlarından haberleri olmadığı için çok büyük sıkıntılar yaşayan insanları ana haber bültenlerinde izleyerek “Ya benim de başıma gelirse böyle birşey?” diye düşündüğümüz zamanlar geride kaldı artık. İnternet denilen nimet dikkatli kullanıldığı taktirde artık hiçbir şey gizli kalmıyor.

İnternetin tehlikeli olduğu durumlar var elbette fakat güvenlik önlemlerini gözardı etmediğiniz müddetçe internetten çok şey öğrenmeniz mümkün.

E- devlet sistemi kişisel bilgilerinize kolayca ulaşabileceğiniz bir şekilde dizayn edilmiş. Bunun için öncelikle postaneden şifre almanız gerekiyor.

Şifreniz ve kimlik numaranızla https://www.turkiye.gov.tr/ adresine girerek her türlü bilgiye ulaşmanız mümkün. Bu sistemde;

-Mahkeme dava dosyası sorgulama

-Tapu bilgileri sorgulama

-Mobil hat sorgulama

-SGK sorgulama, tedavi bilgileri sorgulama

-Araç sorgulama vb... Her bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bankalarda kredi kartlarınızın ve çektiğiniz kredilerin borç durumlarını öğrenebileceğiniz bir sistem de oluşturulmuş. Kredi Kayıt Bürosu (http://www.kkb.com.tr/) adresinden sisteme üye olarak bu bilgilere ulaşmanız mümkün. Risk Raporu adı verilen raporu yaklaşık 2,5 TL karşılığında alabilir, kredi ile ilgili kayıtlarınıza kolayca ulaşabilirsiniz. Bu sisteme ulaşabilmenin başka bir yöntemi de var. Hesabınızın olduğu bankanın internet bankacılığı hizmetlerinden faydalanarak da bu sisteme bağlanıp rapor alabilirsiniz. Bankalar her ay yaptıkları hesaplarınızla ilgili güncellemeleri bu sisteme ilettiği için  kredi başvuru değerlendirmeleri bu bilgilere göre yapılmaktadır.

Ödendiği halde güncellenmediği için hala borç görünen kredi kartınızla ilgili düzeltmeleri yaptırabilir, bu sayede ilerde kredi çekmek istediğinizde olumsuz bir sicilinizin olmasını da engelleyebilirsiniz.

İnternetin bu kolaylıklarından faydalanabilmek için güvenlik önlemlerini muhakkak alınız. Bilgisayarınızda antivirüs yazılımı olması şart. Cep telefonundan giriş yapmanız çok tehlikeli olabilir. Ayrıca her bilgisayardan bu sistemlere ulaşmaya çalışmayınız. Bilindiği gibi, bilgisayarda zararlı yazılımların yüklü olması halinde başınıza çok büyük işler açılabilir.

Yeni kimliklerimiz de çıkarılmaya başlandığına göre, kimlik hırsızlığından doğan zararlar da önlenecek inşallah.

Güvenli ve huzurlu yarınlar diliyorum efendim...