Namaz kıldıktan sonra Allah’ın adını anarak üzerinde bulunan boncuk tanelerini çekmek toplum tarafından tesbih çekmek olarak adlandırılır. Doğru tutuş keli baş parmağınız, işaret parmağınız ve orta parmağınızın arasına tesbihi almakla olmaktadır. Yerleştirdiğiniz tesbihin üzerindeki tanelerin her bir tanesini çekerken Allah’ın adını içinizden veya dışarıya sesli olarak zikretmek ile gerçekleştirilir. Tesbih çekmek aynı zamanda İmam-ı Rabbani Hazretleri tarafından, tesbih çeken kişininin aynı zamanda kendini de hesaba çekme görevini yerine getirdiğini belirtmiştir.

Nasıl çekildiği konusunda toplum arasında sürekli olarak bir bilinmezlik ve tartışma yaşansa dahi Peygamber Efendimiz s.a.v. tesbih çekerken ellerini kullanarak çekmiştir. Abdullah bin Amr r.a. Peygamber efendimizin tesbih çekmesi konusunda “Sağ eliyle tesbih çektiğini gördüm” diye belirtmiştir. Tesbih ile tesbihat yapabilme gibi bir durum bügünkü haliyle geçmişte bulunmuyordu. Günümüzde kullandığımız iplerin üzerine yerleştirilen boncuklar ile Peygamber efendimiz tesbih çekmemiştir. Sahih hadis kitapları içinde verilen bilgilerde bu durum açık ve net olarak görülebilmektedir.

tesbih

Yaşlı kimselerin o dönemler tesbih üzerindeki sayıları karıştırmasından dolayı zeytin çekirdekleri, minik çakıl taşları gibi amaçlarına yarayacak cisimleri yanlarında taşıyıp ya da torbalara koyarak tesbih sayısının kaç olduğunu anlayabilmek için kullanmışlardır. Resül-i Ekrem Hazretleri de bu duruma engel olmamıştır. Hz. Sa’d bin Ebi Vakkas, Peygamber efendimiz ile birlikte tesbih çeken bir kadının yanına yaklaşıp önünde duran zeytin çekirdekleri ve çakıl taşlarına bakarak uzaklaşmışlardır. Resül-i Ekremin bu durum karşısında engel olmadığını söylenmektedir. Eller Nasıl Tutulmalıdır İbadet şartlarını yerine getirirken uyulması gereken bir takım kurallar olduğu gibi tesbih çekmek de bir ibadetin parçası olduğundan dolayı doğru şekilde çekilmesi gerekmektedir.

Elleriniz ile tesbih çekmek için her iki elinizi kullanarak çekmeniz toplum tarafından yaygın olarak uygun gözükse dahi aslında sakıncalı bir yöntemdir. İslam dininde bilindiği üzere sol elimiz ve sol ayağımız tuvalet, banyo gibi ortamlarda, sağ elimiz ise camii de, Kur’an-ı Kerim tutmak gibi hayırlı durumlarda kullanılır. Peygamber efendimiz bu yüzden tesbih çekerken sağ elinin parmaklarını kullanıyordu. Her parmak ile soldan başlayarak, üç boğum üzerinden üçer defa çekilerek diğer parmağa geçilir. Serçe parmağınızla da boğumların üzerinden iki defa geçilerek altı tesbih çekişi sonunda rakam otuz üçe tamamlanır.