KPSS sınavına giren ve sınavı iyi ya da kötü geçen binlerce adayın merak ettiği KPSS sınav sonuçları için bekleyiş sürüyor. Peki KPSS sınav sonuçları ne zaman açıklanıyor?

KPSS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM 'nin açıkladığı resmi sınav takvimine göre açıklanan sınav tarihi, başvuru tarihleri ve sonuç açıklama tarihi bilgilerine göre KPSS'nin sonuç açıklama tarihi 14 Temmuz Perşembe günü olarak görülüyor. Fakat sınav okuma ve sonuç açıklama sistemlerinin sürekli olarka gelişmesi nedenyle sonuçların daha erken br tarihte açıklanması da beklenebilir.

ÖSYM tarafından yapılan açıklama göre KPSS sonuçlarının açıklanması Temmuz ayına ertelendi. Böylelikle KPSS sonuçlarının açıklanacağı yeni tarih olarak 14 Temmuz 2016 tarihi belirlenmiştir. Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılan adaylar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan KPSS soruları açıklamasıyla birlikte sınavda çözdüğü soruların yüzde 30’unu inceleyebiliyor ve aynı zamanda da KPSS puanını öğrenebiliyor. Kamu kurumlarında adaletli ve nizami bir yerleşimin sağlanabilmesi amacı ile çıkarılan Bakanlar Kurulu kararınca 1999 yılında Devlet Memurları Sınavı (DMS) ismiyle uygulanan bu sınava 12 kasım 1999 yılında ÖSYM tarafından bir düzenleme getirilerek, günümüz modern Türkiye’sinde de aktif olarak uygulanmakta olan Kamu Personeli Seçme Sınavı A ve B oturumu şeklinde uygulanıyor. Bu kapsamda lisans eğitimini tamamlamış olan veya tamamlaması kesin olan vatandaşlar KPSS A oturumu sınavlarına katılırken, ortaöğretim diploması alan vatandaşlar ise KPSS B oturumu sınavlarına katılıyor.

Kamu Personeli Seçme Sınavı için oluşturulan bu 2 oturum farkı ise hem devlet kademelerinde personel ihtiyacının bulunduğu alanlara o alan ile ilgili olarak eğitim seviyesi uygun olan personellerin alınabilmesi hem de vatandaşların eğitim durumlarına göre başarılı olabilecekleri devlet kademelerinde görev alabilmelerinin sağlanabilmesidir. Türkiye’de Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve daha pek çok resmi kurumda görev alabilmek için KPSS A oturumuna katılan lisans düzeyi eğitimi tamamlamış veya tamamlaması kesin olan vatandaşlar 2016 KPSS sonuçları açıklamasına göre almış olduklar KPSS puanları üzerinden devlet kurumlarında görev başvurusunda bulunabiliyor.

Devletin her kurumu ve her kademesi için alınacak personelden istenen KPSS puanı farklı düzeyde olacak şekilde belirlenmiştir. Vatandaşlarda buna göre KPSS soruları ve sonuçları açıklaması üzerinden KPSS puanları ile devlet kurumlarında başvuruda bulunabilmektedir. Türkiye’de ÖSYM tarafından yapılacak 2016 KPSS soruları ve sonuçları açıklamalarına göre belirlenmiş olan KPSS başarı puanını yakalamış olan vatandaşların iş bulma sahaları oldukça geniş bir yelpazededir. Yani KPSS sonuçları üzerinden belirlenen KPSS puanına göre devlet personellik başvuruları yapılabiliyor.

ÖABT SINAV GÜNCELLEME SİSTEMİ AÇILDI

ÖABT sınavına girecek adaylar için güncelleme işlemi sistemi açıldı. Öğretmen adayları, sınav öncesi yapılması gereken değişikliklerin tamanlanması için başvuru bilgilerini 8 Haziran Çarşamba günü saat 10:00 ile 13 Haziran Pazartesi günü saat 23:59 aralığında güncelleyebilecek.

ÖABT sınavı 24 Temmuz Pazar günü saat 09:30'da gerçekleştirilecek.

ÖABT VE DHBT SINAV MERKEZLERİ:

24 Temmuz 2016 tarihinde yapılacak ÖABT ve 6 Kasım 2016 tarihinde yapılacak DHBT sınav merkezleri aşağıda yer almaktadır:
010 ADANA
062 ANKARA/ÇANKAYA
070 ANTALYA
160 BURSA
210 DİYARBAKIR
250 ERZURUM
260 ESKİŞEHİR
270 GAZİANTEP
341 İSTANBUL 1 (Kadıköy, Maltepe, Ataşehir)
343 İSTANBUL 3 (Beyoğlu/Şişli/Beşiktaş/Kağıthane/Sarıyer)
352 İZMİR/KUZEY (Karşıyaka/Bornova/Çiğli)
380 KAYSERİ
420 KONYA
440 MALATYA
550 SAMSUN
580 SİVAS
610 TRABZON
650 VAN

Adaylar, bu alana kendi adres ilini yazacaktır. Adres ilinde sınav yapılmayan adaylar, bu alana sadece sistem tarafından izin verilen sınav merkezlerinden birini yazabileceklerdir. Bunun dışında bir tercihte bulunulamaz

ÖABT SINAV ALANI ADI VE KODU


ÖABT’ye katılacak adaylar, bu alanda sınava katılacakları alanı ve kodunu yazacaklardır. Sınava başvuru süresi bittikten sonra ÖABT alanını değiştirmek isteyen adaylar, bu değişikliği yukarıda da anlatıldığı gibi açılan sistem aracılığıyla 8-13 Haziran 2016 tarihleri arasında ÖSYM’nin
https://ais.osym.gov.tr adresinden yapabileceklerdir. Bu tarihten sonra değişiklik yapılamaz.

1) Türkçe
2) İlköğretim Matematik
3) Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji
4) Sosyal Bilgiler
5) Türk Dili ve Edebiyatı
6) Tarih
7) Coğrafya
8) Matematik (Lise)
9) Fizik
10) Kimya
11) Biyoloji
12) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
13) Yabancı Dil (Almanca)
14) Yabancı Dil (İngilizce)
15) Rehber Öğretmen
16) Sınıf Öğretmenliği
17) Okul Öncesi Öğretmenliği

SINAVDA UYGULANACAK TEST VE SORU SAYILARI

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT)

Alan Bilgisi Testi (40), Alan Eğitimi Testi (10)

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT)
DHBT-1 (20), DHBT-2 (20)