İstanbul’dan Mersin’e yürüyerek seyahat eden biri İtalyan, diğeri Portekizli iki kadının Türkiye yolculuğu, Samsun’un Bafra ilçesinde son buldu.
25 yıl önce Türkiye’ye turist olarak gelen İtalyan ailenin Türkiye sevgisi dikkat çekiyor. Doğanca Mahallesi’nde yediden yetmişe herkesin tanıdığı Caterina Scaramelli’nin annesi Maria ve yol arkadaşı Judite, yaklaşık bin kilometrelik yolu yürüyerek katetti. Bin kilometrelik yolculuğu bir ayda tamamlayan iki seyyah kadın, çadırsız çıktıkları yolculukta yol üzerindeki köy ve kasabalarda misafir edildi. Portekizli Judite Grasa ve Maria Corno, Türkiye’deki yolculuklarını Bafra’da sonlandırdı. 2012 yılında doktora tezini hazırlamak için Bafra’ya gelen ve hala ilçede yaşayan Massachusseyts Teknoloji Enstitüsü’nden Caterina Scaramelli’nin annesini ve arkadaşını Bafralılar ağırladı.

İLK KEZ 25 YIL ÖNCE GELMİŞ
Caterina Scaramelli, “İlk olarak 25 yıl önce Türkiye’ye geldik. Annem, babam sürekli olarak Türkiye’ye geliyorlar. Ben de kariyerimi burada tamamlıyorum. Doğanca benim yuvam gibi oldu. 2012 yılınca Ornitolog Kiraz Erciyas beni Doğanca Belediye Başkanı ile tanıştırdı. Bana konaklama imkanı sağladılar. 15 gün Doğanca’da kaldım. 1 yıl sonra tekrar geldim ve hala buralardayım” dedi.
Türkiye’ye ilk geldiğinde aşık olduğunu söyleyen anne Maria Scaramelli ise, duygularını şöyle ifade etti:
“25 yıldır Türkiye’ye gidip geliyorum. Bana yetecek kadar Türkçe dahi öğrendim. Türkiye’de kültür gezileri yapıyoruz. Portekizli arkadaşım Judite ile 23 Nisan tarihinde İstanbul’dan yola çıktık ve yürüyerek bir ay sonra Mersin’e vardık. Çadırsız, yol üzerindeki köy ve kasabalardaki misafirperver Türk evlerinde konaklayarak yolculuğumuzu tamamladık. Çok ilginç anılarımız oldu. Camide, okulda, polisevinde yattığımız oldu. Türk halkı çok misafirperver. Bizi en güzel şekilde ağırladılar. Bizim onlar için yapabileceğimiz en güzel şey yaşadıklarımızı anlatmak olacak.”
Bafra’da 2 gün kalan seyyah kadınlar, Bafra pidesinin, Bafra dondurmasının eşsiz lezzetini tattı. Doğanca’nın sertifikalı Kızılırmak Deltası pansiyonunda konaklayan gezgin turistler, yöresel kıyafetler giyerek köy işlerine yardım ettiler, yün tiftiklediler.
(İHA)